Waarom de zadels van SQlab er net even anders uit zien – mountainbikezadel met juiste maat

Het zadel is verreweg het belangrijkste contactpunt met je mountainbike. Grote kans dat wanneer je pijntjes ervaart, een ander zadel de oplossing kan zijn. Fietsfabrikanten leveren namelijk mountainbikes af met de meest voorkomende zadelbreedte, maar dat is lang niet altijd de juiste maat voor iedereen. De juiste zadelbreedte kan van persoon tot persoon tot wel 7 cm afwijken. SQlab is gespecialiseerd in ergonomie en maakt zadels die perfect moeten aansluiten op het zitvlak.

Zadels met bijzondere vorm

Bij een eerste aanblik van SQlab zadels valt direct op dat het merk duidelijk kiest voor een andere vorm dan de meeste zadels. Met de wetenschap van de theorie daarachter, verklaart de progressieve vorm een hoop. Het gewicht van je lichaam steunt namelijk grotendeels op het zadel. Met name de zitbotjes onderaan je bekken kunnen dat gewicht goed opvangen, maar daar tussenin lopen ook allerlei belangrijke bloedbanen en zenuwen. Die kunnen worden afgekneld als je gewicht niet voldoende op enkel de zitbotjes steunt. De afstand tussen de zitbotjes kan per persoon verschillen. Tot wel 7 cm. SQlab biedt handige setjes aan waarmee je zelf thuis de afstand tussen je zitbotjes kunt opmeten.

Boven: zadel is te smal, zenuwen en bloedbanen knellen af. Onder: zitbotjes worden beter ondersteund, dus meer ruimte en minder afknelling.

De belangrijkste maat van een zadel is dus de zadelbreedte. Die maakt dat je zitbotjes goed worden ondersteund, zodat de rest van de gevoelige delen niet worden afgekneld. SQlab gaat daarbij net een stapje verder, want zij verhogen bij de meeste van hun zadels het deel waar het zitvlak op rust. Zo ontstaat een trap van drie treden in het zadel, waardoor de neus wat lager ligt en er nog meer ruimte is voor de gevoelige delen die vatbaar zijn voor afklemming. Daarnaast maken ze de inkeping middenin nadrukkelijk dieper, zodat de kans kleiner is dat zenuwen en bloedbanen middenin worden afgeknepen – ook als je gaat bewegen op het zadel. De trap in het zadel en nadrukkelijke inkeping verklaren de opvallende verschijning van het zadel.

Zadeltype afhankelijk van doel

Het aanbod van SQlab kan nogal overweldigend overkomen, als je geen idee hebt waar je op moet letten. Alleen al voor de mountainbike zijn er naast de juiste zadelbreedte 12 verschillende type zadels. Die kun je kiezen afhankelijk van de toepassing. Ik neem ze even kort met je door. Alle sportieve modellen zijn voorzien van Ergowave, wat betekent dat ze een vorm hebben op basis van de wetenschappelijke ontwerpen die SQlab hanteert. Zo zijn ze van minder padding voorzien dat de Ergolux-zadels, die meer zijn voor minder sportieve rijders.

Trailrijders kunnen de SQlab 611 kiezen, die komt in allerlei uitvoeringen. De neus van dit model is 4 mm breder dan de andere zadels. Je kunt daarbij kiezen van Active, wat maakt dat de bekken meer vrijheid krijgen om te bewegen. Het trappen zou daardoor ontspannender moeten gaan. Met de bijgeleverde rubbers van de Active kun je de hoeveelheid beweging in het zadel aanpassen. Daarnaast heb je nog keuze in het soort materiaal, waaronder carbon en CrMo.

Meer comfort krijg je met de SQlab 610. Die zijn niet voorzien van Ergowave, maar juist Ergolux wat maakt dat je meer padding hebt. Ook hierbij kun je kiezen tussen Active of standaard. Aan der andere kant is er ook de SQlab 60X, die speciaal voor klimmers is gemaakt. De vorm heeft grote gelijkenis met de 611, maar de achterste extra traptrede is nadrukkelijker. Daardoor zouden de zitbotjes beter op hun plek blijven met klimmen.

Voor de prestatie gedreven mountainbiker is er nog de SQlab 612. Extra licht (vanaf 125 gram) en een smallere neus. Daarnaast is er sterke taillering en is de achterkant iets meer verhoogd dan bij de 611. Daardoor krijgen de bovenbenen meer bewegingsruimte en heb je – net als bij de 60X – het voordeel dat je beter op je zadel blijft zitten als je veel kracht zet tijdens bijvoorbeeld een beklimming. Let op, dit zadel heeft wel iets minder drukvermindering bij de gevoelige delen (63%) en kan een maximaal rijdergewicht van slechts 90 kg verdragen.

Kies de juiste maat

Om te ontdekken welke maat zadel je nodig hebt, biedt SQlab handige zelfmetingsetjes aan, zodat je thuis de juiste breedte kunt bepalen. Die meting kun je op zich ook zelf doen met een stukje karton, maar handig aan de set van SQlab is dat de uitleg er meteen bij zit. De € 9,95 die betaalt voor de set, wordt weer als korting verrekend bij de aanschaf van een SQlab zadel. De prijzen van de zadels lopen sterk uiteen, variërend € 99,95 tot € 229,95. Zo, weet je ook weer waarom die zadels er net even anders uitzien.

Meer bij SQlab.