Vredestein Black Panther – drie types voor verschillende omstandigheden

Vredestein biedt verschillende soorten mountainbike banden voor cross country onder de naam Black Panther. Maar welke band kies je bij welke omstandigheden? We vergelijken de drie soorten Black Panthers voor je.

Allround Black Panther

Deze band is het uitgangspunt. Het is de band die in het meeste aantal verschillende omstandigheden het best blijft reageren. De band heeft een lage rolweerstand en dat zou volgens Vredestein komen door het geschakelde middenprofiel. Je ziet inderdaad dat middenop de band een bijna solide loopvlak ontstaat van noppen met bijna dezelfde hoogte. Iets meer uit het midden vindt je twee rijen driehoekjes in de looprichting en op de flanken zijn de noppen met een vergelijkbare vorm iets groter.

Deze band scoort het best in ruige en droge omstandigheden, maar blijft ook goed overeind als de ruige ondergrond natter wordt. Ook bij droge omstandigheden met een losse toplaag of enkel een harde ondergrond komen deze ‘normale’ Panthers nog goed tot hun recht. In modderige omstandigheden kun je beter uitwijken naar een ander type.

De band voelt soepel aan met monteren en dat licht in lijn met de verwachting die je mag hebben van een 120 TPI karkas. Het gewicht van de band meten we op 649 gram en uiteraard zijn de banden geschikt voor tubeless gebruik.

Black Panther Xtrac

Wil je iets meer grip ten opzichte van de Allround Black Panther, dan kun je uitwijken naar deze Xtrac uitvoering. Die lijkt heel erg op de Allround, maar heeft wat subtiele verschillen. Het noppenprofiel heeft geen doorlopend vlak, wat iets meer ten koste gaat van de rolweerstand, maar waar je grip voor terug krijgt. Verder zijn de noppen tussen het midden en de flanken omgedraaid. Twee punten van de driehoek zijn naar voren gericht, waardoor een groter deel van de nop grip krijgt op de ondergrond.

De Black Panter Xtrac scoort nog steeds alle punten op droog en ruig terrein, maar levert wat in op asfalt en andere droge omstandigheden. Daar krijg je wel meer grip in natte omstandigheden voor terug. Zowel op ruige natte ondergrond, als modderige omstandigheden ga je erop vooruit. In dat opzicht zou je kunnen concluderen dat deze band juist meer allround is dan de Allround Black Panther, maar grip heeft een prijs, namelijk meer weerstand.

De materialen van deze Xtrac versie zijn op papier gelijk aan die van de Allround en dat wordt bevestigd als we de band monteren. Ook deze compound is 120 TPI TriComp X en dat voelt super soepel. Toch lijkt deze Xtrac in vergelijk met de andere banden een fractie stugger tijdens de montage. De andere eigenschappen zijn verder gelijk. De band weegt wel iets meer, namelijk 680 gram.

Black Panther Xtreme

Het zal je niet verbazen, maar nattigheid is meestal de spelbreker van grip op de mountainbike. Natte en met name modderige omstandigheden vragen om echt andere banden dan allround banden. Daarvoor kun je uitwijken naar de Xtreme, die op papier en in praktijk gebruik maakt van dezelfde compound, maar een significant ander noppenprofiel heeft.

De band heeft middenop geen loopvlak, maar net iets uit het midden twee rijen noppen in de vorm van de driehoekjes die lijken op de Allround-band. Daarnaast heeft de band op de flanken flinke noppen met tandjes naar binnen gericht. De grip gaat er in modderige omstandigheden flink op vooruit, maar deze band blijft volgens Vredestein ook goed presteren in droge en ruige omstandigheden. In mindere mate kun je ze ook nog blijven gebruiken op harde ondergrond met al dan niet een losse toplaag.

Het open profiel van de band zorgt voor een goede afvoer van modder en dezelfde Basic Protection als de andere banden, voorkomt dat je snel lek zult rijden terwijl de band soepel en licht blijft. Ook deze band is voorzien van 120 TPI in het karkas en op de weegschaal verschijnt 645 gram. Deze band is als enige van de drie wel uitgerust met een tof profiel van een zwarte panter in de wang.

Nog meer Black Panther keus

In totaal hanteert Vredestein maar liefst acht verschillende soorten Black Panthers, maar dat zijn allemaal afgeleiden van de drie types die we hierboven beschreven. Zo is de Allround Black Panther ook in tube uitvoering verkrijgbaar, maar zijn ook extra lichte banden onder de noemer Superlite verkrijgbaar van de Allround en Xtrac uitvoering.

Naast een Superlite uitvoering, kun je ook uitwijken naar een versterkte band van de Black Panther Allround en Xtreme. Die hebben een Heavy Duty Karkas van eveneens 120 TPI dat je beter beschermt tegen lekrijden dan de banden met Basic Protection. Daardoor zullen ze iets zwaarder en minder soepel zijn, wat ten koste gaat van de grip en rolweerstand.

Alle banden zijn enkel beschikbaar in zwart. Hoe kan het ook anders met zo’n naam natuurlijk. Verder zijn alle banden enkel in 2,2 inch (55 mm) beschikbaar, In ons geval (met een 20 mm interne velgbreedte) vallen ze aan de smalle kant. De drie bovengenomende banden zijn beschikbaar in 27,5 en 29 inch en hebben een adviesprijs van € 54,95. De Superlite uitvoering zijn verkrijgbaar voor € 60,95 en de Heavy Duty’s hebben een prijs van 64,95.

Meer info bij Vredestein.