Verschillende soorten pedalen voor de mountainbike – Flat pedal of klikpedalen?

Zoveel mensen, zoveel smaken, maar in welke omstandigheden zijn welke mountainbikepedalen nou de juiste keuze voor jou? Ga je voor de klikpedalen of kies je liever de zogenoemde flat pedals? In dit artikel lees je over de verschillen en de eigenschappen.

Klikpedalen voor de mountainbike

In het Engels heten deze pedalen clipless pedals, wat een verwarrende term is. Je zit bij klikpedalen namelijk juist vastgeklikt aan de trappers, zodat je voeten er niet zomaar afschieten. Ook kun je meer kracht over brengen, doordat een trekkende beweging van je voeten kracht overbrengt op de pedalen. Klikpedalen kun je ook kennen uit bijvoorbeeld het wielrennen, maar het grote verschil met pedalen voor de mountainbike is de mogelijkheid om aan twee (of meer) kanten te kunnen inklikken.

Beginners worden vaak afgeschrikt door het vastzitten aan de pedalen. Vergeten uitklikken kan zorgen dat je omvalt, wat misschien een beetje knullig overkomt bij een druk stoplicht of iets dergelijks. Aan de andere kant is van je pedaal schieten op snelheid ook geen pretje. Dat kan namelijk voor veel vervelender verwondingen zorgen. Wat je ook kiest; het is dus zaak dat je schoen een goede verbinding heeft met de pedaal.

Voor klikpedalen heb je speciale schoenen nodig. Daar moeten namelijk schoenplaatjes onder gemonteerd kunnen worden. Let wel op, want mountainbike-pedalen hebben altijd plaatjes met maar twee schroefgaten (in tegenstelling tot de meeste schoenplaatjes voor wielrenschoenen). Meest gangbaar zijn de SPD-pedalen. Dat systeem van Shimano zie je ook bij andere merken terug, maar bijvoorbeeld de pedalen van Crankbrothers of Time hebben weer hun eigen plaatjes. Die krijg je bij de pedalen er meestal bijgeleverd en passen altijd op mountainbike-schoenen voor schoenplaatjes.

Het grote voordeel van klikpedalen op de mountainbike is de gefixeerde positie van je voet. Jijzelf of de fietsenmaker stelt de plaatsjes namelijk af, zodat je voet in de beste positie boven de trapas staat en niet kan gaan schuiven. Eenmaal ingeklikt hebben de meeste pedalen wat speling naar links en rechts voor je daadwerkelijk uitklikt, maar de positie van voor en achter blijft altijd gelijk. Naast het feit dat je voeten veilig vastzitten bij onverwachtse hobbels of bewegingen, blijven je voeten ook in de juiste houding gedurende de rit. Zo komt bijvoorbeeld je knie niet in een verkeerde verhouding (mits goed afgesteld). Daarnaast kan je dus veel meer kracht overbrengen dan met flat pedals.

Flat pedals voor de mountainbike

Deze pedalen ogen misschien wat toegankelijker in eerste instantie, omdat je niet hoeft te wennen aan inklikken. Zo zwart-wit is echter niet. Het is namelijk echt belangrijk dat je schoen een stevige verbinding met de trapper heeft. Het is daarom aan te raden om zowel schoenen als pedalen met goede grip te kiezen. Ga je rustig touren op wat zandpaden, dan kun je misschien uit de voeten met een setje sportschoenen en kunststof pedalen. Wil je liever ook de trails op en wil je met flat pedals rijden? Ga ook als beginner meteen voor pedalen met veel grip.

De meeste flat pedals hebben een veel groter oppervlak waarop je schoen rust (platform). Rondom dat platform zitten meestal pinnetjes in de vorm van inbusboutjes die in de zool van de schoen prikken. De hoogte van de pinnen kun je meestal afstellen, maar ga je daar met gewone sportschoenen op dan is de zool van je schoen binnen de kortste keer versleten. Die pinnetjes zijn best scherp namelijk en kunnen ook je schenen lelijk verwonden bijvoorbeeld. Mountainbikeschoenen voor flat pedals hebben speciale zolen, waar de pinnetjes invallen. Je hebt al door, daardoor heb je grip op de pedaal.

Grote voordeel van flat pedals is dat je voet juist niet in een vaste gefixeerde positie staat. Daarom zie je flat pedals juist vooral bij de extremere soorten van mountainbiken, zoals gravity en downhill. Die rijders moeten hun mountainbike namelijk in zo’n extreme hoek leggen, die ze met klikpedalen niet eens zouden kunnen maken. Ook als je trucjes wilt doen waarbij je voeten loskomen van de pedaal, is het handig als je voet niet vast zit en het platform waarop je voet kan landen juist groter is.

Krachtoverbrenging speelt bij mountainbikers met flat pedals een kleinere rol. Net als gewicht overigens, want flat pedals wegen over het algemeen wel een stuk meer dan klikpedalen. Daarnaast lopen de schoenen van flat pedals doorgaans makkelijker, hoewel er ook mountainbikeschoenen op de markt zijn waar plaatjes onder kunnen en die ook comfortabel lopen.

Conclusie

Klikpedalen zorgen voor de meeste veiligheid, het laagste gewicht en de beste gefixeerde positie voor je voet. Hoewel inklikken voor beginners misschien even wennen is, ondersteunen deze pedalen vooral de mountainbiker die lang(-er) in het zadel zit met de juiste positie en die zo efficiënt mogelijk wil rijden door ook de trekkende beweging mee te kunnen nemen.

Flat pedals zijn uitermate geschikt als je voet lekker veel bewegingsvrijheid moet hebben en vaak van de trapper los moet komen. Hou je dus van stunten en trucjes, kies dan juist voor flat pedals. Hou er wel rekening mee dat flat pedals misschien toegankelijker ogen, maar in praktijk wat gewenning met zich meebrengen vanwege de scherpe pinnetjes voor de grip.

Qua prijs verschillen de twee soorten niet zoveel van elkaar, omdat je voor beide soorten pedalen zowel een set schoenen als een set pedalen moet aanschaffen. Beide soorten heb je in allerlei prijscategoriën, maar over het algemeen heb je voor € 100,- een set schoenen en voor € 60,- een set pedalen met een sterke prijs-kwaliteit voor beginners.