Trickstuff Piccola Carbon – exclusieve remmen voor een mountainbike upgrade

Een nieuwe wielset, carbon cockpit of een lichtere zadelpen. Het zijn voor de hand liggende upgrades om je mountainbike nog lichter te maken. Toch denk je niet snel aan vervanging van de remset. Naast de standaard sets van SRAM of Shimano, is er meer op de markt. Wil je echt exclusief gaan? Kijk dan eens naar deze Trickstuff Piccola Carbon set.

Trickstuff is een Duits bedrijf dat inmiddels onderdeel is van DT Swiss. Het bedrijf groeit hard, want voor een setje remmen moet je nu al rekening houden met een wachttijd tot 18 maanden. Je kunt de remmen dus echt wel exclusief noemen. Zeker als je de prijs in overweging neemt. Trickstuff adviseert dealers een richtprijs van € 1.100,-.

Piccola Carbon lichtste remmen ter wereld?

Met zo’n exclusieve rem zoekt Trickstuff natuurlijk naar de heilige graal. Uitmuntende remkracht, met een zo laag mogelijk gewicht. Deze remmen zijn met in totaal 160 gram per set natuurlijk bedoeld voor cross country mountainbikes en daarmee de lichtste set uit het assortiment. Ter vergelijking: een setje remmen van Shimano XTR komt uit op 200 gram. De klauwen hebben twee zuigerS, maar een versie met vier zuigers is ook mogelijk (Piccola Carbon HD). Daarnaast maakt Trickstuff ook remmen voor het ruigere werk, waaronder enduro en downhill.

Naast carbon maakt Trickstuff bij deze remset vooral gebruik van CNC-gefreesd aluminium 7075 T6 dat ook wordt gebruikt in de vliegtuigbouw. Verder belooft de Duitse maker een hele goede doseerbaarheid. Onder andere door het gebruik van vier kogellagers in de hendel. De zuigers zijn gemaakt van roestvrij staal, wat zou moeten zorgen voor de beste warmteafvoer. Door de remleiding stroomt Trickstuff eigen remvloeistof. De organische Bionol-vloeistof is extreem temperatuurbestendig en 100% organisch.

Trickstuff gekeken hoe het risico op aanlopen van de remschijven voorkomen kan worden. Door van 0,2 mm tussen de remblokken en de schijf zou je daar geen of minder last van moeten hebben. De remmen zijn standaard voorzien van de hittebestendige en krachtige Trickstuff Power-Alu remblokken, hoewel in de klauwen ook de standaardblokken van bijvoorbeeld SRAM Level passen. Ze adviseren natuurlijk ook hun eigen remschijven te gebruiken in combinatie met deze remmen en Trickstuff-blokken.

Verkrijgbaarheid is dus wel een dingetje. Naast de wachttijd zul je de remset via een dealer moeten aanschaffen. Nou krijg ik de indruk dat het niet heel ingewikkeld is om dealer te worden en online zijn ook een aantal aanbieders, als je zelf de remmen wilt monteren. De remmen zijn beschikbaar in twee kleuren, waarbij de onderdelen uitwisselbaar zijn. Je kiest tussen zwarte lak of een blanke aluminium look. Adviesprijs dus € 1.100,-.

Meer info bij Trickstuff.