Titici F-XC02 heeft een bovenbuis van maar 8 mm

Het is niet het grootste mountainbike merk ter wereld, ze hebben zelfs maar één MTB in hun collectie als je de E-MTB niet meetelt. Ik heb het dan over het Italiaanse Titici. De F-XC02 hardtail van ze is wel een opvallende verschijning. Dat komt deels door de kleur, maar vooral door de vorm van het frame. De kleur is ook ‘slechts’ een detail want je kan het frame naar eigen wens customizen.

P.A.T. Technologie

Het is een hardtail mountainbike, die volgens Titici zelf gemaakt is om te racen. Het frame heeft een ‘oldschool’ geometrie met een balhoofdhoek van 73,5 graden en de hoek van de zitbuis is 70 graden. Het frame heeft ongeacht je framemaat een achterbrug van 435 mm en daarmee willen ze zorgen voor een wendbare achterkant. Maar het meest opvallend is toch wel de bovenbuis van dit frame, want deze wordt richting de zadelbuis steeds platter tot een minimale dikte van maar 8 mm.

De taps toelopende bovenbuis is een uitkomst van hun P.A.T. Technologie, waardoor ze de bovenbuis op het platste deel uit één koolstofplaat maken zonder dat dit te koste gaat van de stijfheid van het frame. Dit komt uit het onderzoek dat ze samen met de Universiteit van Parma hebben gedaan. Uit dat onderzoek blijkt ook dat het frame 18% meer trillingen kan absorberen door de flex die deze bovenbuis heeft.

Build your own

Zoals ik al zei, kan je het frame bestellen in je favoriete kleuren. Via de site bestel je een frame, en na contact met Titici kan je de gehele fiets naar wens laten customizen en opbouwen. Ze hebben dus geen standaard assortiment met mountainbikes. Een frame kost € 4199,- en dan is de verdere opbouw naar eigen keus. De mountainbike op de foto’s is wat mij betreft wel een mooi voorbeeld met o.a. een SRAM XX1 AXS groepset en Fox Factory voorvork met Kashima coating.

Via Titici