Samenvatting tweede UCI wereldbeker cross country in Araxa, Brazilië – video

Na de start van het seizoen vorige week, waren de cross country rijders ook afgelopen weekend weer in Brazilië te vinden. Wederom warme en zonnige omstandigheden, op een zwaar parcours met veel klimwerk. Ook wordt het uiterste gevraagd van de technische vaardigheden en licht een foutje dus snel op de loer.

Dames

Bij het ingaan van de laatste ronde is er een groep van vier dames die de hele race al aan elkaar gewaagd zijn. Keller, Rissveds en Blunk moeten in de tegenaanval als Batten aan het begin van de laatste ronde een aanval plaatst. Bart Brentjes roept dan de treffende woorden: “It almost looks like a short track race.” Alleen Rissveds kan aanvankelijk volgen, maar als ook zij op de zwaarste klim moet toegeven aan de overmacht is de buit met óók de winst in de short track, dubbel en dwars binnen voor de Amerikaanse. Anne Terpstra wordt knap vijfde.

Heren

Nadat Blevins in de eerste ronde vervelend op een paaltje knalt, is het zijn teamgenoot Vidaurre Kossmann die een paar ronde later op kousenvoeten een aanval plaatst en Schwarzbauer en Schurter uit het wiel rijdt tijdens één van de steile klimmetjes. Hoewel het in beeld brengen bij de vrouwen niet altijd heel spectaculair lukt, ligt het parcours toch vol met uitdagende hindernissen. Bij de mannen lijkt het beter en is het lang spannend met wisselende posities en koplopers die steeds een paar seconden voorsprong krijgen.

De bekende grote namen zijn present. Het is Colombo die in de laatste ronde het gat dicht naar koploper Koretzky, die uiteindelijk op achterstand raakt door een aflopende ketting. Het is Andreassen van Cannondale die nota bene in de afdaling Colombo voorbij springt en een gat slaat, maar Koretzky keert terug, neemt Cannondale rijder Hatherly mee in zijn wiel en dan volgt een lange en zenuwslopende sprint…