Review: Shimano S-Phyre XC9 schoenen

Het absolute topmodel van Shimano’s lijn off-road schoenen is de S-Phyre XC9. Tenminste, als je op zoek bent naar schoenen voor crosscountry en marathons. Op de vraag of ik de vernieuwde versie van deze schoenen wilde testen hoefde ik ook niet lang na te denken. De vorige versie van de S-phyre beviel mij ook al erg goed, dus de verwachtingen zijn hooggespannen.

Nieuwe zool uit eigen fabriek

Het grootste verschil van de vernieuwde S-phyre schoenen zie je niet meteen. Dit zit namelijk aan de onderkant, in de vorm van de nieuwe Ultread zool. Daar waar ze voorheen gebruik maakten van een rubberen zool met een compound van Michelin, is dat nu een compound uit eigen fabriek. Niet alleen het Ultread rubber compound is nieuw, maar ook het patroon ervan is gewijzigd. Zo zijn de noppen hoger en is de zool volgens Shimano slijtvaster. Midden onder de zool is er ook rubber geplaatst zodat je ook grip hebt als je niet direct goed in je pedaal klikt. De zool en het profiel zijn helemaal zwart, daar waar dit bij zijn voorganger nog een aantal blauwe noppen had.

Uiteraard bestaat de zool uit meer dan alleen het rubber compound. Zoals je bij een topmodel mag verwachten is deze geheel van carbon. Hij heeft een stijfheidsindex van 11, daar waar dat bij Shimano tot 12 gaat. Het zou nog een heel klein beetje flex geven zodat hij wat kan meebewegen wanneer je er mee moet lopen.

Ook een update voor de rest van de schoen

De vernieuwingen bij de bovenkant van de schoen zijn minder heftig dan bij de zool. De kleur is wat donkerder en het aantal ventilatie gaatjes is minder. Deze gaatjes zijn dan wel weer ietsjes groter. Wat betreft de kleur heb ik het nu over de Shimano blauwe schoenen die ik test. Je kan ze ook krijgen in het zwart of wit. De sluiting heeft nu de Boa Li2 knoppen waarmee je hem dicht draait. De lussen van de Boa sluiting loopt nog op dezelfde manier als bij zijn voorganger. Als ik de schoenen op de weegschaal leg kom ik uit op 321 gram. Dit is dan voor maatje 43 en dat is een gewicht dat je ook kan verwachten bij schoenen met een prijskaartje van € 359,-. Als je dit vergelijkt met zijn voorganger is de schoen 37 gram lichter en dat is volgens Shimano vooral dankzij de nieuwe Ultread zool.

Aan grip geen gebrek

Ik heb hoge verwachtingen bij de schoenen, vooral ook omdat ik al enthousiast ben over zijn voorgangers. Hij is lekker soepel aan de bovenkant en als ik hem aan heb, is er ruimte genoeg bij de voorvoet. Bij de Boa sluiting kan je een extra lusje over je voorvoet halen, zodat hij daar wat strakker wordt getrokken. Ik heb niet de meest brede voeten, dus voor mij is dit wel handig zodat hij lekker aansluit. Al bij het aantrekken voelt het bovenwerk soepel en dat maakt het ook comfortabel. De Boa sluiting werkt makkelijk en het voordeel bij deze Li2 uitvoeringen is dat ze lager zijn dan zijn voorganger. Hierdoor is de kans dat je ergens achter blijft haken weer wat kleiner. De schoenen zitten lekker en sluiten goed aan. Als ik een marathon rij, is dat ook na ruim 4 uur nog het geval. Het knelt nergens en onderweg is het even makkelijk bestellen als ik ze wat losser of strakker wil.

Vanaf het moment dat ik op de mountainbike zit, merk ik dat de kracht direct op de pedalen wordt overgebracht. Shimano geeft aan dat het met 11 op een schaal van 12 nog niet de meest stijve zool is, maar ik krijg er geen beweging in. En dat is natuurlijk een goed teken, want dan weet je dat er geen kracht verloren gaat. Het grootste verschil zat aan de onderkant en dan met name in het profiel. Ik merk dat je meer grip hebt als je een steile helling op moet lopen. Het liefst ga je natuurlijk fietsen, maar modder en steile klimmetjes in Tecklenburg zijn geen goede combinatie.

De hoge noppen en scherpe randen voorkomen dat ik wegglijd, en dan heb ik nog niet eens de studs aan de voorkant in de schoen gedraaid. Daarmee heb je dan vooral bij de voorvoet nog meer grip. De ‘schubben’ die in het midden onder de schoen zitten zijn handig, als je niet direct in je pedaal klikt. Het geeft toch een beetje grip waardoor je niet van je pedaal schiet en bij de volgende pedaalslag alsnog kan inklikken.

Specificaties

Shimano S-Phyre XC9 met Ultread zool
Kleur: Blauw. Ook verkrijgbaar in wit of zwart
Maat: 43. Verkrijgbaar vanaf maat 36 t/m 48. Ook in halve maten en breedtematen
Gewicht: 321 gram (maat 43)
Prijs: € 359,-
Meer info via Shimano

Conclusie

Deze S-Phyre XC9 schoenen zijn perfect voor de wedstrijdmountainbiker. Hij is erg stijf en tegelijkertijd toch comfortabel. Dat laatste is vooral ook voor marathonrijders ideaal als je lange dagen in het zadel zit. De nieuwe Ultread zool vind ik echt een vooruitgang, want de verbeterde grip is goed merkbaar. De Boa sluiting sluit goed en met de extra lus is het ook voor een smallere voet geschikt. De Li2 Boa kan je onderweg een tikje losser of strakker zetten. Dit gaat heel makkelijk en ideaal als je de schoen even wat strakker wil voor de eindsprint.

Ook als je geen wedstrijden rijdt, is dit een hele fijne schoen wanneer je een stijve schoen zoekt en graag met het beste materiaal rond wil rijden. De prijs van € 359,- is fors, maar vergelijkbaar met zijn concurrenten uit het topsegment van schoenen. De looks zijn natuurlijk persoonlijk, maar mede door de glanzend blauwe kleur staan ze bij mij hoog op het lijstje van mijn favorieten.