Ga je echt de extremen met de mountainbike opzoeken? Dan is het verstandig om je hoofd en in het bijzonder ook je gezicht goed te beschermen. Tijdens enduro en downhill mountainbike is het dus raadzaam om een full face helm te dragen. Het topmodel van Lazer is de Cage KinetiCore en die mochten we uitgebreid voor je testen.
Hoe meer bescherming, hoe beter!?
Een goede gedachte, maar helmen onderscheiden zich natuurlijk ook op het ventilerend vermogen. Een full face helm heeft als nadeel, dat minder rijwind je gezicht kan koelen. Je hoofd en je nek geven door de relatief grote oppervlak namelijk de meeste warmte. Vanuit beschermingoogpunt wil je het hoofd natuurlijk ook het best beschermen. Zie daar één van de grootste uitdagingen voor helmfabrikanten.
Bij een eerste aanblik valt meteen op dat Lazer bij deze Cage aandacht heeft besteed aan de ventilatie. De kaakbescherming heeft relatief veel open vlakken en rondom de achter- en bovenkant zijn voor een full face helm veel openingen aanwezig. Dat heeft naast een koelende functie nog een voordeel. Minder materiaal betekend meestal ook lichter van gewicht. Met 963 gram op onze weegschaal voelt de helm toch wel licht aan in maat M. Het is echter niet zo licht als de opgegeven 820 gram die op de site van Lazer staat.
Carbon voor veiligheid en laag gewicht
Lazer heeft naast een EPS binnenkant ook een combinatie van glasvezel en carbon gebruikt om de helm licht en veilig te maken. Deze helm is voorzien van Lazer’s eigen KinetiCore technologie, dat zorgt voor meer veiligheid bij zowel een rotatie-impact als een directe impact. De rotatie-impact komt in praktijk namelijk vaak voor, waarbij de kans op ernstig letsel (bijv. een hersenschudding) groot is. KinetiCore is een soort kreukelzone in de helm, die je kunt herkennen aan de lichtgroene padding en de kleine blokjes van EPS aan de binnenkant van de helm.
In het kader van veiligheid heeft Lazer ook gekozen voor een soort vaste helmklep. Veel merken hanteren een klep die je omhoog kunt draaien of die gefixeerd is met boutjes, maar dat heeft nadelen volgens Lazer. Door de rotatie-impacts zijn zulke uitstekende kleppen juist weer een nadeel. De klep kan ergens achter blijven hangen, waardoor de helm verkeerd gaat draaien bij een val. Deze Lazer Cage zit met enkel plastic pinnetjes vast en die redelijk makkelijk loskomen als de rijder op de klep valt. Daardoor gaat de helm niet draaien tijdens de val en beschermt het tegelijkertijd ook de ogen van de rijder. Deze Lazer helm is ook door Virginia Tech getest. Deze organisatie test helmen onafhankelijk van de merken. Daarbij heeft deze helm de maximale 5-sterren rating gescoord.
De helm is beschikbaar in vijf maten, waardoor je naast de gebruikelijke S, M en L gerichter voor de juiste maat kunt kiezen. Daarnaast kun je met de vervangbare wangpads zorgen dat de helm aan de zijkanten geen drukpunten heeft. De Lazer Cage is te gebruiken met een nekbrace en ASTM-gecertificeerd. Daardoor mag je helm ook gebruiken in officiële downhill wedstrijden.
Lazer Cage KinetiCore in praktijk
Voor een uitgebreide fotosessie met deze enduro- en downhill-helm trekken we eropuit naar het Traumapad in Nijmegen, waar we voor Nederlandse begrippen een redelijk lange afdaling hebben. Als ik de helm voor het eerst opzet, merk ik meteen een fijn kenmerk van deze helm. De magneetgesp sluit als vanzelf en ook ontkoppelen gaat gemakkelijk in één beweging. Verder is de achterkant subtiel voorzien van antislip, die de band van mijn goggle op z’n plek houdt. Ook tijdens de rit blijft de band super zitten. De vaste klep zorgt er wel voor dat je de goggle niet kwijt kunt op je voorhoofd, omdat de klep niet omhoog kan. De goggle bind ik op sommige stukken dus om mijn bovenarm.
Veel ventilatie heeft nog een voordeel. We zijn met z’n drieën op pad en met deze full face kan ik de anderen nog steeds opvallend goed verstaan. Tijdens het rijden maakt de helm wel meer windgeluid dan een ‘normale’ helm, maar voor een full face helm is dat verrassend weinig. Ook is het ventilerende vermogen prettig bij deze helm. Ik merk echt dat daar aandacht aan is besteed. Zeker de ventilatiegaten rond mijn mond zorgen voor meer dan voldoende frisse lucht. Ik merk wat dat betreft geen verschil met een normale fietshelm.
Het extra gewicht ten opzichte van een normale helm is voel je natuurlijk wel, maar de extra belasting voel ik niet extra aan mijn nek, ook niet na een paar uur. Eenmaal terug en bij het inpakken van de helm, komt de helmklep wel redelijk makkelijk los. Als ik er per ongeluk mijn schoenen op laat vallen, schiet de klep aan één kant los. Gelukkig klik je de klep er zo weer in, maar ik vind de verbinding best fragiel. In principe doe je natuurlijk ook voorzichtig met de helm.
Specificaties
Lazer Cage KinetiCore
Maten: XS (52-54cm), S (54-56cm), M (56-58cm), L (58-60cm), XL (60-62cm)
Kleuren: Oranje/Wit en Mat Zwart
Gewicht: 963 gram (maat M, incl. klep en padding)
Adviesprijs: € 279,-
Meer info bij Lazer.
Conclusie
De Lazer Cage KinetiCore is een topmodel full face helm. Ik voel me veilig en de helm draagt bijzonder comfortabel vanwege de goede ventilatie en het lichte gewicht. Vanuit veiligheidsoogpunt snap ik de keuze voor een ‘vaste’ klep die makkelijk loskomt bij een val, maar ik zou het omhoog klappen van je klep nog wel een pluspuntje vinden. Als je lekker ongedwongen en lang op pad gaat, wil je namelijk ook makkelijk je goggle kunnen afzetten. Toch kan ik deze helm warm aanbevelen als je een topmodel full face helm zoekt, want de samenhang van veiligheid (5-sterren rating bij Virginia Tech), gewicht en comfort is uitstekend.