Januari is extreem nat dit jaar, dus je moet de momenten tussen de buien door kiezen voor een droge mountainbiketocht. Of je zorgt voor de juiste kleding die beschermt tegen de natte omstandigheden. We mochten het Proshield MTB Jacket van Giant testen. In dit artikel lees je onze ervaringen.
Waterdicht ontwerp met handige features
Hoewel Giant het geen regenjas noemt, trek je dit jack aan tijdens natte omstandigheden. De jas is gemaakt van Giant’s eigen ProTextura Plus stof. Op papier beloven ze daarmee een goed ademend en tevens waterdicht materiaal (10.000 g/m2/24hr doorlatend naar buiten en 10.000 mm H20 waterdicht). Wat meteen opvalt bij het aantrekken is de isolerende binnenlaag. Aan de binnenkant lijkt een soort reflecterend aluminium te zitten, maar de jas is van 100% polyester. Verder zijn alle naden van binnen getapet en de stof voelt licht, stretchy en zacht aan.
Over het ontwerp van de jas is goed nagedacht. De jas valt ruim zodat die gemakkelijk over andere kleding kan worden gedragen. De uiteinden van de mouwen zijn voorzien van een klittenbandsluiting en rondom alle andere openingen zitten elastieken waarmee je de jas volledig op je lichaam kunt laten aansluiten. De capuchon is van dezelfde stof gemaakt, heeft een verstevigde klep bovenop en valt naar mijn ervaring ruim genoeg om goed over allerlei soorten helmen te dragen. Tevens kun je de capuchon los ritsen en de jas zonder capuchon dragen. Het mooiste vind ik de klittenbandverbinding in de kraag, waarmee je de capuchon stevig vastzet rondom je gezicht en je tevens lekker kunt verschuilen in de hoge kraag.
De jas is voorzien van een kleine dunne ritssluiting aan de voorkant. Zeker als de jas een beetje vies wordt kan sluiten moeizamer gaan maar het komt het gewicht en draagcomfort wel ten goede. Achter de rits zit over de hele lengte een tochtflap, maar aan de voorkant zit wat mij betreft de meest innovatie feature. De flap aan de voorkant (van dezelfde stof als de rest van de jas) sluit namelijk vanzelf door middel van magneetjes. Vaak worden daarvoor bijvoorbeeld drukknopen gebruikt, maar bij deze jas valt de flap vanzelf over de rits. Het enige nadeel kan zijn dat als je de jas open doet om wat te ventileren (bijvoorbeeld op een klim), dan kan het zijn dat de jas vanzelf sluit door de magneten.
In praktijk: mountainbiken in de regen
Regen is eigenlijk niet zo erg, zeker niet met de juiste kleding. Hetgeen waar ik het meest tegenop zie tijdens rijden in de regen is de slijtage van remblokken of aandrijving en het intensieve schoonmaken naderhand. Op de fiets door de regen houdt deze regenjas je zeker goed droog. Er komt nauwelijks vocht naar binnen terwijl de stof in vergelijking met andere regenjassen wel goed ademend. De jas is best een investering wellicht, maar doet wat het belooft: het houdt je droog.
In droge omstandigheden zou ik deze jas niet aanbevelen. Ik merk dat tijdens ritjes met kans op regen (en uiteindelijk toch redelijk droge omstandigheden) de jas voor mij niet genoeg ademt. Ook in de wintermaanden ga je toch wat zweten en daardoor blijft het vocht in de kleding onder de jas zitten. Eerst is dat nog warm, maar na ongeveer een uur wordt dat vocht koud en werkt de bescherming juist averechts.
In natte omstandigheden is deze jas daarentegen juist weer perfect. Het koude water en de koude wind dringen namelijk niet door tot je (onder-)kleding of lichaam. De baggy fit zorgt voor een luchtkamer die warme lucht van je lichaam vasthoudt en door de elastieken kan die lucht ook niet snel ontsnappen. Ook de ruime passing van de capuchon maakt dat mijn hele helm wordt afgedekt, terwijl dat niet ten koste gaat van zicht of bewegingsvrijheid.
Deze jas beschermt je optimaal tijdens voorjaars- of herfstachtige omstandigheden in de regen, wind en met een temperatuur van zo’n 5 tot 15 graden. Voor koudere omstandigheden zou ik een meer isolerende jas aanbevelen.
Na een paar ritten merk ik weinig gebruik te maken van de twee zakken op de voorkant. De vieze bril die ik daarin deed tijdens een rit, begint wat te bungelen op mijn bovenbenen tijdens het trappen. Door de losse fit voegen ze wat mij betreft niet zoveel toe. De openingen onder de oksels met rits zijn wel heel prettig en dragen echt bij aan het ventilerend vermogen van de jas. Je komt er relatief gemakkelijk bij, zelfs tijdens het rijden.
Bij thuiskomst gooi ik de jas (na het ergste zand te hebben afgespoeld) uit automatisme in de wasmachine. De wasmachine zet ik zoals normaal op het sportprogramma (30 graden, 1000 rpm centrifugeren) met een normale hoeveelheid wasmiddel. Tot mijn verrassing is na deze wasbeurt een flink deel van de tape van de naden aan de binnenkant beschadigd. Als ik op etiket in de jas kijk, zie ik pas het wasadvies: 30 graden handwas. Dus wel even goed de wasvoorschriften bekijken.
Specificaties
Giant Proshield MTB Jacket
Materiaal: ProTextura Plus (100% polyester)
Waterdichtheid: 10.000 mm H2O
Ademend vermogen: 10000 g/m2/24hr JIS L1099 B1
Capuchon: afneembaar
Zakken: twee op de voorkant
Naden: getapet
Maat: M
Kleur: Zwart
Gewicht: 387 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 149,-
Meer info: Giant
Conclusie
Deze betaalbare jas beschermt je optimaal tegen regen en flink natte omstandigheden. Voor 150 euro koop je een kwalitatieve, ademende en waterdichte jas die je beschermt tegen die natte omstandigheden. Daarmee komt Giant echt de belofte waar. Het ademende vermogen is niet te vergelijken met een normale jas. Het blijft een regenjas, die minder goed ademt dan wind- of winterjassen. Voor veel waterdichte jassen met betere eigenschappen op dat gebied betaal je al snel het dubbele.
Gaat het regen, trek dan deze jas aan! Je blijft warm en vooral droog. Het Proshield MTB Jacket licht van gewicht, maar wel te groot om in je achterzak te stoppen. Wil je het meenemen als extra jas, dan zul je de jas bijvoorbeeld moeten meenemen in een rugzak. De kwaliteit van de tape op de binnenkant van de naden valt me wel wat tegen. Natuurlijk had ik het wasvoorschrift moeten checken, voordat ik de jas in de was deed. Alleen vind ik eigenlijk dat een mountainbike jack met zo’n prijs wel met de normale was mee zou moeten kunnen. Zeker in regenachtige omstandigheden wordt de jas smerig en wil je de jas goed kunnen uitwassen. Een handwas volstaat eigenlijk niet voor mij.
Verder is het Proshield MTB Jacket een aangename jas die comfortabel zit. De stof is best stretchy en de pasvorm is prettig. Met name de ruime capuchon die goed over de helm valt en de ritsflap voorzien van magneten maken deze jas een aanrader voor (drijf-)natte dagen op de mountainbike.