Winst zit in marginale verbeteringen en over het algemeen hebben keramische onderdelen minder weerstand dan normale onderdelen. Maar hoeveel winst boek je nou eigenlijk met bijvoorbeeld keramische derailleurwieltjes? In dit artikel vergelijken we twee soorten derailleurwieltjes van BBB Cycling.
Keramische lager voor minder frictie
In deze test vergelijken we twee identieke derailleurwieltjes. Zowel de gewone als keramische Rollerboys van BBB zijn gemaakt van composietmateriaal van het Zwitserse EMS. Daarin is 40% glasvezel verwerkt dat moet zorgen voor een langere levensduur. Ook de normale Rollerboys zijn voorzien van gesealde lagers en een narrow wide profiel (voor SRAM). Beide sets zijn ook beschikbaar voor Shimano 12 speed (zonder dat profiel).
In de BBB Cycling RollerBoys Ceramic vinden we ook twee gedichte lagers, maar dan natuurlijk van keramisch materiaal. Daardoor zouden de lagers minder snel slijten en – misschien nog wel belangrijker – minder weerstand hebben bij het draaien. Daarnaast heeft deze set speciale olie, die moet zorgen dat de weerstand nog minder wordt. Door de keramiek zou ook minder zijwaartse speling ontstaan.
RollerBoys Ceramic in praktijk
Om maar met dat laatste te beginnen: de keramische lagers in de RollerBoys doen hun werk meer dan voortreffelijk. Inmiddels is mijn voorblad, ketting en cassette al geruime tijd aan vervanging toe. Meestal vervang ik dan ook meteen de derailleurwieltjes, maar die zijn eigenlijk nog bruikbaar en niet helemaal versleten. Natuurlijk slijten ook deze wieltjes, maar zowel de tanden van EMS-composiet als de lagers zouden nog even meekunnen. Bij normale derailleurwieltjes wordt de zijwaartse speling van de lagers al snel belemmerend voor de schakelprestaties. De keramische lagers hebben aanzienlijk minder speling dan ik gewend ben en draaien nog steeds opvallend soepel.
De wieltjes heb ik voor een lange periode getest. In schakelprestaties merk ik geen verschil ten opzichte van de originele derailleurwieltjes van SRAM. Voor mijn gevoel draaien de keramische wieltjes wel een stuk soepeler, dan de normale derailleurwieltjes. Als ik tijdens onderhoud de trappers een flinke slinger terug draai, lijken ze langer te blijven draaien. Maar om dat gevoel eens beter te analyseren, zet ik een simpele thuistest op.
Hoeveel watt bespaart de keramische set?
Voor deze test maak ik op een regenachtige dag een thuisopstelling met behulp van een Wahoo Kickr Core. Normale Rollerboys vs Rollerboys Ceramic. Mijn mountainbike krijgt een setje nieuwe normale Rollerboys. Ik monteer mijn mountainbike op de indoortrainer, die ik opnieuw kalibreer. De mountainbike heeft ook een Quarq vermogensmeter tussen de spindle en het kettingblad. Daarmee meet ik als het ware de input van mijn inspanning, die wordt opgeslagen in een Garmin-computer. De output registreer ik in een app op mijn telefoon die verbinding heeft met de Wahoo. Daarnaast stuurt de zelfde app de ERG aan op basis van een gemiddelde training van 45 minuten, met wat blokjes door alle zones tussen FTP en herstel.
In de eerste sessie registreert de vermogensmeter een input van gemiddeld 215 watt, terwijl de Wahoo 213 watt registreert. Een verschil van zo’n 0,8%, wat heel respectabel is voor een vermogensmeter. Als deze training is voltooit, hang ik snel mijn mountainbike in de bike stand en vervang ik de gewone Rollerboys met een set nieuwe keramische Rollerboys. Vervolgens plaats ik de mountainbike weer op de Wahoo en start opnieuw precies dezelfde training van 45 minuten, zonder opnieuw te kalibreren.
In de tweede training registreert de vermogensmeter in de crank een gemiddeld vermogen van 211 watt, terwijl de Wahoo 216 watt registreert. De Wahoo krijgt nu dus 5 watt meer energie binnen, dan in de vorige setup. Zou ik immers opnieuw kalibreren, dan zou verschil kleiner zijn en zou er minder kracht op de Wahoo binnenkomen.
Hoewel uit deze test natuurlijk geen wetenschappelijke conclusies getrokken kunnen worden, bekrachtigd het wel mijn gevoel dat keramische lagers bijdragen aan een lagere weerstand binnen de aandrijving. In dit geval 5 watt, maar eigenlijk hoort daar ook de 2 watt extra verschil uit de eerste test nog bij. Daarbij registreerde de Wahoo namelijk twee watt minder dan de vermogensmeter, terwijl dat in de tweede test juist 5 watt meer was. Het verschil tussen -2 en 5 is dus 7 watt winst in totaal. De gemiddelde trapfrequentie is in beide trainingen gelijk (94 rpm).
Specificaties
BBB Cycling RollerBoys Ceramic
Artikelnummer: BDP-17
Tanden: 12/14T
Lagers: keramisch
Materiaal: Grivory EMS
Versnellingen: 12 speed
Compatibiliteit: SRAM
Gewicht: 26 gram
Meer info bij BBB Cycling.
Conclusie
Hoeveel winst je precies boekt met keramische derailleurwieltjes is op basis van deze test niet te zeggen. Dat is namelijk ook sterk afhankelijk van de situatie, intensiteit of trapfrequentie. Ik merkte het verschil al tijdens het trappen, maar de meting bevestigd: je gaat winst boeken met de keramische lagers. Gecombineerd met de opvallend lange levensduur van zowel de lagers als de tanden van composiet, vind ik deze keramische derailleurwieltjes een zeer zinvolle investering die ook nog eens relatief betaalbaar is. Een set normale Rollerboys kost € 24,95. De RollerBoys Ceramic hebben een adviesprijs van € 48,95, wat echt wel een scherp prijs is ten opzichte van alternatieven.