Pole Vikkelä van CNC gefreesd aluminium met oog voor milieu maar heeft faillissement aangevraagd

Zoek je een mountainbike waarvan er niet dertien in een dozijn zijn? Het Finse merk Pole pakt het net even anders aan. Ze maken mountainbikes onder andere van CNC gefreesd aluminium, waaronder deze Vikkelä Trail bike. UPDATE: Het bericht kwam binnen dat Pole faillissement heeft aangevraagd.

De mountainbike wordt dus gemaakt door het aluminium te frezen, waardoor je mooie freeslijnen op het frame krijgt. Zeker als je inzoomt geeft dat hele mooie details. Voor het frame gebruikt Pole aluminium dat ook wordt gebruikt in onder andere vliegtuigen (7075-T6 Aerospace). Sterk en licht zijn de eigenschappen.

In plaats van anodiseren kiest Pole voor een ander proces dan normaal. Elektroforetische blanke lak wordt onder andere ook gebruikt in de wereld van juwelen. De coating zou veel harder moeten zijn, waardoor het een langere levensduur heeft. Daarnaast geeft het wel de zelfde toffe rauwe uitstraling zoals bij anodiseren. Ook is elektroforetische blanke lak van alle chemische processen om aluminium af te werken de meest milieuvriendelijke variant, concludeerde Pole. Zowel het frezen als afwerken gebeurt in huis en in een gesloten systeem bij Pole, waardoor er geen giftige dampen vrijkomen en het afval goed kan worden hergebruikt.

Het milieuvriendelijke proces maakt de keuze aan kleuren wel wat beperkter. Je kunt kiezen uit drie uitstralingen, waaronder Raw Clear wat het meest lijkt op de blanke afwerking die je vaak tegenkomt bij aluminium. Storm Grey heeft op de foto’s een meer paarse gloed, en de kleur True Gold spreekt voor zich.

De geometrie is volgens Pole echt geschikt om mee te klimmen én te dalen. Daarnaast valt op dat de onderste liggende verbinding in de achtervork bijna ontbreekt. De scharnier en verbinding die normaal ter hoogte van de bracket zit, komt nu dus hoger op de zitbuis met ook een andere hoek.

De Pole Vikkelä kun je zelf naar harte lust samenstellen, met veel verschillende opties waaronder de keus voor mullet of twee keer 29 inch wielen. In standaard configuratie is deze mountainbike voorzien van RockShox dempers (Zeb Select 160 mm en Super DeLuxe Ultimate. Verder vind je daarbij een SRAM GX groep met Code R remmen (220/200mm). In die samenstelling betaal je € 5.823,-.

Meer bij Pole.