Ode aan de kettingzaag – video

Klappen, een koebel of een kettingzaag. Zo laten toeschouwers van wereldbeker mountainbikewedstrijden langs de kant van het parcours van zich horen. De geluiden van de kettingzagen in de laatste wereldbeker deden me ook denken aan een legendarische man: Stevie “Chainsaw” Smith.

Documentaire over het leven van Stevie Smith

Stevie Smith was een professionele downhill mountainbiker, die vroegtijdig is overleden. Een noodlottig motorongeluk zorgde halverwege het wereldbekerseizoen van 2016 voor een schokgolf door de mountainbikewereld. Hij was één van de favorieten en had al overwinningen in onder andere Leogang en Mont-Sainte-Anne op zijn naam staan. Smith dankt zijn bijnaam aan mountainbike-commentator Rob Warner, die hem de kettingzaag noemde vanwege zijn neiging om afdalingen af te slachten. In Canada werd Smith vanwege zijn presentaties en karakter een (mountainbike-)held.

Vorig jaar verscheen ‘Long Live Chainsaw’, een documentaire over het leven van Stevie Smith die zeker de moeite waard. Je kunt de docu op verschillende manieren bekijken, waaronder gratis via Red Bull TV. Hier maken we je vast lekker met de trailer.