Nieuwe Specialized Chisel, de alu XC mountainbike is er nu in full suspension

Als je wil besparen op de aanschaf van je nieuwe mountainbike dan is het nog steeds nuttig om naar een aluminium frame te kijken in plaats van carbon. Die zijn vaak beter betaalbaar en dat geldt ook bij Specialized. De Chisel bestond al in een hardtail uitvoering maar de Specialized Chisel is er nu ook in full suspension uitvoering. En als je snel kijkt, lijkt de fiets best wel op de Epic.

Niet zo heel gek want de nieuwe Chisel heeft de geometrie afgekeken van de Epic 8, want ze zijn nagenoeg gelijk. De veerweg voor is 120 mm en achter 110mm. Net als bij de hardtail wordt er hier ook gebruik gemaakt van de D’Alusio Smartweld techniek. Deze techniek zorgt er kort gezegd voor dat de aluminium delen beter op elkaar aansluiten waardoor de lasnaden steviger zijn en zo uiteindelijk gewicht wordt bespaard. De video hieronder legt het nog eens uit. Een Specialized Chisel Frame inclusief achterdemper weegt hierdoor een hele nette 2720 gram. Volgens Specialized de lichtste aluminium XC mountainbike in z’n klasse.

Is deze fully dan voor xc wedstrijden of is het meer voor de trails? Qua geometrie kan je er zeker een wedstrijdje meepakken want die is nagenoeg gelijk aan de Epic 8. En hoe hij rijdt, zit hij volgens Specialized tussen de Epic 8 en de Epic Evo in. Dat betekent niet te race, niet te ruw… dus daar tussenin. Elk van de drie uitvoeringen heeft een dropperpost en 2.35 banden. Het frame heeft een BSA bottom bracket. En de balhoofdhoek is 66,5 graden en de zadelbuishoek is 75,5 graden.

Er is een Chisel Comp met Shimano SLX 12-speed afmontage en een RockShox SID 120 mm voorvork. De achterdemper is een RockShox Deluxe Select +. Dit is de duurste van de drie uitvoeringen en kost € 3300,-.

Daaronder zijn twee uitvoeringen die elk € 2600,- kosten. Je krijgt dan een RockShocks Recon 120mm voorvork en de afmontage is of Shimano Deore 12-speed of Sram NX Eagle 12-speed. Oh en als je voor een frame inclusief achterdemper in de gave kleur Gloss Rebel Pink wil gaan, dan betaal je daar € 1700,- voor. Zo komt deze nieuwe Specialized Chisel fully toch een stuk onder de carbon Epic 8 die in de Comp uitvoering € 5200,- kost.

Meer info via Specialized