De Orbea Rallon bestond al een tijdje en zag je regelmatig in de endurowereld voorbijkomen. Nu is daar de Orbea Rallon DH bijgekomen. Je hoeft geen genie te zijn om te zien dat het hier dus om de Downhill uitvoering gaat.

Zachtroze met 200 mm veerweg
Een van de kleuren tijdens de presentatie van de bike is zachtroze. Waarom ook niet! Het ziet er eigenlijk erg goed uit. Als je toch een andere kleur wil, dan kan dat gelukkig ook. Ze hebben namelijk een aantal basiskleuren en je kan kiezen voor een persoonlijke customkleur. De veerweg is typisch voor een downhillbike, namelijk 200 mm voor en achter.
Naar boven fietsen is er bij zo’n downhillbike niet echt bij. Maar als je naar beneden gaat, merk je hoe soepel je jumps gaan met 200 mm veerweg. Heerlijk gewoon. Ik moet dan altijd denken aan m’n motorcrosstijd vroeger. Dat was met ruim 300 mm nog iets meer veerweg, maar hoeveel verschil dat maakte met de 100 mm veerweg van de mountainbikes. Nou, goed, ik dwaal af.

Progressieve veercurve
Terug naar de Rallon DH. De bike heeft een progressieve veercurve. Dat betekent dat je vering stijver wordt hoe meer je inveert. In de praktijk zul je hierdoor bij kleinere hobbels meer controle houden, maar toch ook de harde klappen kunnen opvangen. Maar je kan ook de setting veranderen in een meer lineaire veerweg. Dat is dan weer fijner voor de minder extreme, maar snellere trails. Als je meer over vering wil weten, moet je anders onze video maar even kijken als je wil weten over mountainbike vering.

Het zwaartepunt van de bike is zo laag mogelijk gemaakt, zodat je extra controle en stabiliteit hebt. Met de GravityLink zoals ze het noemen bij Orbea kunnen ze de achterdemper heel erg laag in het frame vastmaken, met meer stabiliteit tot gevolg. Maar hierdoor kunnen ze ook de bovenbuis weer lager maken met als gevolg een lagere standoverheight. Je kan zelfs drie verschillende gewichten onder het bottombracket plaatsen voor extra stabiliteit, afhankelijk van het parcours.

Keuze uit twee chainstay lengtes
Je kan bij de aanschaf van de bike kiezen uit twee verschillende chainstay lengtes; 442 mm of 450 mm. Dit is afhankelijk van je rijstijl, maar ook van waar je veel rijdt. Een kortere chainstay maakt de bike iets wendbaarder terwijl de langere chainstay stabieler is, vooral als het heel hard naar beneden gaat. Daarbij kan je ook de balhoofdhoek aanpassen met een +- 0,75º door de balhoofdcups adapter om te draaien. Ook hebben ze bij het frame gedacht aan kabelgeleiding. Zoals je je kan voorstellen, is het best essentieel om dit goed voor elkaar te hebben, gezien de klappen die het frame moet opvangen. Standaard wordt de Rallon DH afgemonteerd met een mullet setup, dus met een 27,5 inch achterwiel.

De Orbea Rallon DH is afgemonteerd met een Shimano Saint 10-speed. De crankset is van Race Face, de Turbine 34t. Voor veert de bike met een Fox 40 Float Factory met de bekende Kashima coating. Officieel is de veerweg voor 203 mm. Achter zit er een Fox Float X2 Factory demper. De adviesprijs? € 7.999,-. Wil je een carbon stuur in plaats van de standaard aluminium versie, dan kom je net boven de 8k uit. Je betaalt dan namelijk € 59,- meer. Lekker allemaal voor als je weer eens naar het buitenland gaat of wanneer bikeparks helemaal je ding zijn.
Meer info via Orbea







