Nieuwe mountainbikes voor het Orbea Factory Team

Een nieuw jaar, een nieuw seizoen, en dat betekent nieuwe fietsen en outfits voor het Orbea Factory Team. En dat ziet er strak uit als je het mij vraagt! Het team rijdt op de modellen Oiz en Alma, en als je snel kijkt lijken de fietsen groen met matzwart. Maar als je het design van dichterbij bekijkt, blijkt het matzwart donkergroen te zijn. De hoofdkleur is Metallic dark green. Vooral de knaloranje Fox voorvork valt lekker op en ook de mintgroene kleur is goed aanwezig, want die komt zowel in de fietsen als in de outfits terug.

De specificaties

De renners hebben dus de keuze uit twee modellen. De Oiz op de headerfoto is een fully en de Alma is een hardtail. Op de Oiz is er gekozen om een deel van het frame in de mintgroene teamkleur te spuiten, en daar is de merknaam wit. Op de Alma is er gekozen om de merknaam in de mintgroene kleur te spuiten.

De specs zijn om je vingers bij af te likken. Een meeste specs komen op beide fietsen overeen en daar beginnen we mee. De renners rijden met de groepset Shimano XTR M9100, en ook de remmen en pedalen zijn van het paradepaardje van Shimano. De voorvork is van Fox, en wel de Factory 34 SC FIT4 Remote 120 mm. Ook de dropperpost is van Fox, de Transfer. Sinds dit jaar is het merk Oquo de sponsor van het team als het gaat over de wielen. De renners rijden met de MP30 LTD wielen. Qua zadel kiest het team voor de Stealth Team Carbon van Pro Bike Gear. De banden zijn van Maxxis, met het kenmerkende gele logo op de zijkanten.

Op de Oiz is de achterdemper ook van Fox, en dat maakt het een compleet plaatje. Het team kiest voor de Float DPS Factory 120 mm shock. Het is gaaf om te zien dat de kenmerkende bronzen Kashima coating van Fox bij de Oiz dus terugkomt in de voor- en achtervering én in de dropperpost.

Nieuwe outfits

Ook de outfits zijn nieuw, en die matchen natuurlijk met de fietsen. De rijders fietsen met kleding van het merk Hiru, een kledingmerk van Orbea. En net als de fietsen zien de outfits er strak uit. Op de borst staat de teamnaam en verder is de outfit vrij clean. De mintgroene kleur van het shirt komt terug in de fietsen. Het shirt wordt gecombineerd met een donkergroene broek en voor de trainingen zijn er dan weer paarse truitjes beschikbaar.

En dan nog even terug naar de fietsen. Op de website van Orbea ben ik een tijdje opgegaan in de configurator, want deze modellen zijn natuurlijk ook gewoon te koop. In de configurator is het ook mogelijk om de fietsen in de kleuren van het Orbea Factory Team te ontwerpen. De 2023 versie van de Oiz begint bij € 3.999,-, en in de teamuitvoering ben je in ieder geval € 7.999,- kwijt. De Alma begint bij € 2.999,- en voor de teamuitvoering ben je natuurlijk een stukje meer kwijt, die gaat je zo’n € 6.499,- kosten.

Meer info via Orbea.