Nieuwe mountainbikebanden van Bontrager krijgen andere namen

Onder het merk Bontrager lanceert Trek een nieuwe lijn mountainbikebanden. In totaal brengen ze vier nieuwe loopvlakken op de markt, die hun naam allemaal danken aan iconische mountainbike steden. Alle banden hebben nieuwe en gepatenteerde karkasopbouw, lekbestendigheid en loopvlakpatronen. Die weer is onderverdeeld in twee nieuwe soorten constructies, de XT en XR.

Vallnord, Sainte-Anne, Montrose en Gunnison

Deze bekende mountainbikeplaatsen kenmerken het patroon van het loopvlak. De Vallnord is de snelste cross country band met het minst hoge profiel, gemaakt voor droge en snelle omstandigheden. Die band is voorzien van de nieuwe XR lekbestendigheid, waarbij de wangen zijn voorzien van protectie die niet doorloopt onder het midden van de band door (in tegenstelling tot de XT). Het RSL karkas heeft een 220 TPI (threads per inch), wat de band heel soepel en snel maakt. De Dual-Compound heeft een snel rubber op het midden van de band en een medium rubbersoort aan de zijkanten van het loopvlak. De band is zo’n 40 gram lichter dan de voorganger (XR1), terwijl de breedte is toegenomen naar 2,4 inch.

Een tandje erbij is de nieuwe Sainte-Anne, wat staat voor een meer allround profiel. Ook deze band heeft de XR lekbestendighed en is voorzien van de zelfde Dual-Compound. Hierbij kun je kiezen voor hetzelfde RSL karkas met 220 TPI of een goedkoper maar stugger Pro-karkas met 60 TPI. Met een prijsverschil van een tientje per band zou ik het wel weten. Daarnaast is deze Sainte-Anne verkrijgbaar in een breedte van zowel 2,2 of 2,4 inch. Ook het gewicht van deze band daalt met zo’n 30 gram ten opzichte van de voorganger (XR2).

De Montrose leent zich voor omstandigheden die meer naar trail en zelfs enduro gaan. Met een grover profiel, drievoudige compound en XT lekbestendigheid is het al serieus een andere band. De Trail Triple Compound heeft een medium midden, zachte wangen en een zijkant van ondersteund rubber. De beste en tevens enige RSL uitvoering heeft een karkas met 120 TPI. Deze band komt in de plaats voor de XR3 band van Bontrager.

Tot slot presenteert Trek de Bontrager Gunnison. Deze band vervangt de XR4/SE4. Het is een all round trail profiel geschikt voor wisselende omstandigheden. Bij deze band kies je enerzijds tussen een RSL 120 TPI of Pro 60 TPI karkas, maar daarmee ook voor de soort lekbestendigheid. De Gunnison Pro heeft een XR lekbestendigheid die van wang tot wang doorloopt over het midden van de band en is opgebouwd met het Trail Dual-Compound rubber. Die uitvoering is 2,6 inch breed. De Gunnison RSL heeft XT bescherming in de wangen, maar niet op het loopvlak. De band is verkrijgbaar in 29 of 27,5 inch en heeft de Trail Triple Compound. Ook deze band is zo’n 30 gram lichter.

De RSL uitvoeringen van de nieuwe Bontrager banden kosten € 59,99 en de Pro-banden zijn met € 49,99 een tientje goedkoper.

Meer bij Trek.