Nieuwe Limar Livigno + MIPS is lichte enduro helm

Als je de grenzen opzoekt, wil je goed beschermt zijn. In de enduro discipline weet je nooit precies welke technische obstakels je onderweg tegenkomt. Je hoofd en gezicht bescherm je daarom het beste met een full face helm. Limar presenteert onder de naam Livigno een super licht model.

Bescherming en comfort

Goede bescherming is in theorie niet moeilijk, maar in praktijk is het voor helmfabrikanten een gevecht om comfort en voornamelijk gewicht. Ze zoeken nog steeds naar de beste materialen in combinatie met de beste constructie om het gewicht zo laag mogelijk en de bescherming zo groot mogelijk te maken. Op die scheidslijn balanceert Limar nu ook met de nieuwe Livigno + MIPS. De helm heeft een indrukwekkend gewicht van 590 gram in maat M, terwijl de helm ook voldoet aan de strengste veiligheidseisen inclusief die voor downhill mountainbiken.

Zelf zegt Limar dat ze het gewicht laag hebben kunnen houden door een in-mould double shell constructie. Dat combineert een EPS laag (geëxpandeerd polystyreen) met een buitenkant van polycarbonaat. Nou is dat op zich niet anders dan de meeste fietshelmen, maar dat ze daarmee het gewicht zo laag kunnen houden is wel indrukwekkend. Tevens biedt de constructie ruimte voor veel ventilatiegaten. 2 voor, 8 bovenop, 5 achterop en 5 rond de kin. Daarnaast is de Livigno voorzien van MIPS, wat allereerst veiliger is, maar het maakt de helm vaak ook iets zwaarder. 590 gram is dus echt wel knap.

De afstelling van de helm rond het hoofd kan met een Air Fit Evo systeem. De sluiting is voorzien van een Fidlock. Dat is een magnetische sluiting die ik in praktijk altijd heel fijn vindt, omdat de sluiting bijna vanzelf in elkaar klinkt zodra je de uiteinden bij elkaar houdt. Ook zijn de wangkussens aanpasbaar, zodat de helm perfect rond je kin valt. De helm is beschikbaar in vier kleuren en twee maten M (53-57 cm) en L (57-61 cm). De adviesprijs: € 249,95.

Meer bij Limar.