Nieuwe betaalbare Shimano Essa 8-speed aandrijflijn voor de beginnende MTBer

Met deze nieuwe Essa aandrijflijn mikt Shimano op de beginnend mountainbiker of de mountainbiker met een kleiner budget. Een aandrijflijn met 8 versnellingen waarbij er uiteraard is gekeken naar de duurdere groepen als het gaat om de techniek. De onderdelen van deze groep zullen compatibel zijn met de Cues, Acera, Altus en Tourney TX groepen waardoor het ook te gebruiken is op sportieve stadsfietsen en urban bikes.

Essa 8-speed met 45-11 cassette

De Essa groepset maakt gebruik van een enkel voorblad met Narrow-Wide profiel, dat moet voorkomen dat de ketting van het voorblad afstuitert. De crank kan worden afgemonteerd met een 32T of 40T voorblad. De 8-speed cassette loopt van 45 tot 11 tandjes, en maakt gebruikt van het bekende Hyperglide principe voor soepel schakelen. De cassette is als volgt opgebouwd: 11-13-15-18-22-27-35-45. Daarmee zal je, in combinatie met een 32T voorblad in Nederland prima mee uit de voeten kunnen.

Combineren met Cues voor kortere reach

Zoals gezegd gaat het bij Essa enkel om de aandrijflijn, en kan het worden gecombineerd met onderdelen uit verschillende andere groepsets. Het is een aandrijflijn voor de instap en daarmee is dit de goedkoopste Shimano schakelgroep voor de MTB. Vergeet daarnaast niet dat je naast de Essa onderdelen ook nog remmen en shifters nodig hebt als je er mee wil gaan rijden.

Shimano zelf geeft aan dat combineren met onderdelen uit de Cues serie voor deze Essa aandrijflijn ideaal is. Voor de mensen met kleinere handen is dit zeker handig want ze hebben de reach van de remhendel en shifters kleiner gemaakt. Hierdoor komt de hendel van de rem dichter bij het stuur, en kan er makkelijker met 1 of 2 vingers worden geremd.

Ook is de reach van de trigger shifter verkleind, zodat de hendel tot 12 mm dichter bij de hand van de renner zal komen. Het wordt daardoor makkelijker om met je duim de knoppen van de shifters te bedienen.

Alle info via Shimano