Mountainbike recept: Vetarm bananenbrood van te bruine bananen

Bananen en bikes zijn voor de meeste mountainbikers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch gebeurt het me regelmatig dat ik teveel bananen inkoop, met als gevolg te rijpe bananen op de fruitschaal. Onderweg in mijn achterzak zouden die bruine stengels zich gedragen als lekkende gelletjes, maar gelukkig kan zelfgemaakt bananenbrood de uitkomst bieden! Een mountainbike recept voor onderweg of lekker als snelle snack bij thuiskomst.

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 160 gram spelt- of volkorenmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • Beetje kaneel
  • (Half) zakje bakpoeder
  • Beetje olijfolie

Eventueel:

  • 3 tot 5 gedroogde dadels en/of honing
  • 2 eetlepels appelmoes
  • Naar wens allerlei soorten gedroogd fruit

Benodigdheden

  • Cakevorm
  • Grote kom
  • Stamper
  • Spatel
  • Weegschaal
  • Oven (voorverwarmd op 180 graden)

Kooktijd

  • 15 minuten
  • 30 minuten in de oven

Banaan als basis

Variëren is goed mogelijk met dit recept, maar banaan mag niet ontbreken. Dat zorgt naast de eieren voor het binden van het meel. In de basis is het recept voor dit bananenbrood al vetarm door het ontbreken van boter. Naar schatting zal 100 gram zo’n 8 gram vet, 8 gram eiwitten en 36 gram koolhydraten bevatten. Bijna alle ingrediënten zijn vetarm en koolhydraatrijk, maar voor de echte weight weenies: het amandelmeel zou je, hoewel het gezonde vetten bevat, kunnen vervangen voor een extra deel spelt- of volkorenmeel.

Dit recept leent zich ideaal voor left overs, zoals bijvoorbeeld te rijpe banaan. Daarom heb ik in de basis meestal bloem, soda en eieren in huis. Het amandelmeel is voor de smaak, en kan je ook zelf maken met de keukenmachine van amandelen. Daarvoor kun je natuurlijk ook allerlei andere soorten noten gebruiken, die je grof of als meel toevoegt. Dat zorgt voor een hartige twist. Voor extra zoetigheid kun je het gedroogde fruit toevoegen. Rozijnen hebben we ook bijna altijd in huis en geeft een extra zoete vulling aan het brood, maar daarvoor in de plaats kun je ook denken aan gedroogde appels, dadels, abrikozen, etc. Gewoon even kijken wat je voor handen hebt en lekker vindt.

Aan de slag

Het beslag is reuze simpel, en daarom ook leuk om samen met je kinderen te doen! Je begint met het smashen van de bananen in de grote kom. Geef jezelf of de kinderen een stamper en plet de bananen tot ze helemaal papperig zijn. Het helpt als je vrij snel de honing, kaneel en de eieren toevoegt. Als je dadels gebruikt, snij die dan in kleine stukjes en stamp die ook vrij snel mee. Als je niet zo van zoet houdt, kun je of de dadels of de honing weglaten. De appelmoes voeg je toe voor wat extra smeuïgheid bij het ontbreken van boter.

Als je meerdere soorten meel gebruikt, meng die dan voor in een droge en schone kom. Voeg daar ook het bakpoeder aan toe. Een half zakje is genoeg, maar ik doe meestal iets meer aangezien je tijdens sporten ook veel zout verliest. Daarna kun je het meel geleidelijk gaan toevoegen aan het bananenprakje. Gebruik daarvoor een spatel en zorg dat de delen steeds goed mengen voor je een nieuw deel toevoegt. Anders gaat het beslag klonteren.

Bakken maar

Als je een mooi egaal beslag hebt, kun je tot slot de extra ingrediënten zoals het gedroogde fruit of de grove noten aan het beslag toevoegen. Vet de cakevorm lichtjes in met wat olijfolie en laat daarna het beslag voorzichtig in de vorm glijden. Hou er rekening mee dat het brood nog ongeveer de helft gaat rijzen in de oven, dus doe niet teveel beslag in de vorm. Zet de cakevorm in het midden van de voorverwarmde oven op 180 graden en hou tussentijds in de gaten of de cake niet verbrand aan de bovenkant. Als de cake niet meer groeit en mooi bruin is aan de bovenkant is het bananenbrood klaar. Dat zal afhankelijk van je oven waarschijnlijk zo’n 25 tot 30 minuten duren.

Laat het bananenbrood in ieder geval 15 minuten afkoelen. Snij het stukje voor stukje af, want dan droogt het minder snel uit. Je kunt het eenmaal helemaal afgekoeld ook luchtdicht verpakken voor onderweg of als snack op een later moment. Kortom, lekker biken en smakelijk eten!