Dit is inmiddels één van onze favoriete recepten thuis en gaat heel goed samen met een (gezonde) levensstijl voor mountainbikers. In navolging van de risotto willen we je deze keer inspireren met een vegetarische traybake van ondergrondse groenten. Voorzien van een aardse kruidenmix en wat parelcouscous voor de extra koolhydraten en eiwitten. Bereiden doe je in een half uur en na 20 minuten in de oven, kun je aan tafel. Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 750 gram winterpeen of wortel
- 500 gram voorgekookte bieten
- 2 uien
- 400 gram kikkererwten (blik)
- Baharat kruidenmix
- 300/400 gram zachte geitenkaas
- Gedroogde abrikozen
- Pistache nootjes (ongezout)
- Parelcouscous
Benodigdheden
- Oven (200 graden)
- Bakplaat
- Bakpapier
- Grote kom
- Grote kookpan
- Eventueel stoomrekje
- Olijfolie
De hoeveelheden zijn voor ongeveer vier personen.
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden, bij voorkeur hete lucht. Rasp de schil van de winterpeen en snij deze in kleine blokjes. De winterpeen kun je vast beetgaar stomen in de kookpan, terwijl je de andere groente snijdt. Stomen zorgt dat de smaak en voedingstoffen beter bewaard blijven. Bij gebrek aan een stoomrekje kun je de winterpeen ook koken. Snij vervolgens ook de ui en voorgekookte bieten in de zelfde kleine stukjes.
Bereiding
Maak een marinade door twee eetlepels Baharatmix te mengen met twee eetlepels olie in de grote kom. Je kunt de gesneden groente en uitgelekte kikkererwten daaraan toevoegen en even laten staan tot de winterpeen klaar is. Als die beetgaar is, giet je de winterpeen af en voeg je die ook toe aan de kom met groenten. Vermeng alles tot de groente goed is gemarineerd. De lekkere geur komt je dan al tegemoet.
Bedek de bakplaat met bakpapier en verdeel de groentemix over de hele plaat. Vervolgens verbrokkel je de schijfjes zachte geitenkaas over de groente. De kaas is niet het meest gezonde ingrediënt uit dit gerecht, dus je zou de hoeveelheid kunnen afstemmen op je eigen wens. 300 tot 400 gram is vrij veel. Plaats de bakplaat voor 20 minuten midden in de oven. De hete lucht zorgt voor het knapperige korstje op de geitenkaas.
Maak in de tussentijd de parelcouscous klaar. Snij de abrikoos in kleine stukjes en pel de pistachenootjes en bewaar beide in een bakje, dat je op tafel zet als garnering over het gerecht.
Aan tafel
Als de groenten uit de ovn klaar zijn, leg dan op de ene helft van het bord een portie couscous en leg een portie gebakken groente daar tegenaan. Serveer de borden op tafel en garneer naar wens de gedroogde abrikozen en pistachenootjes.