Merida vernieuwt E-MTB’s – drie modellen van de Eone Sixty en Eone Forty

Tijd voor een update vonden ze bij Merida, waarbij het merk in Nederland maar liefst zeven verschillende uitvoeringen van de nieuwe elektrische mountainbikes aanbiedt. Met als ‘instapper’ de Eone Forty 475 en als topmodel de Eone Sixty 10K heb je serieus wat te kiezen.

Carbon versus aluminium

Met de drie nieuwe modellen probeert Merida de hele groep sportieve E-MTB’ers aan te spreken. Daarvoor zijn de ontwerpers opnieuw naar de tekentafel gegaan en hebben ze gekeken wat de wensen van die gebruikers precies zijn. Waar de één de E-MTB gebruikt om in het weekend door de bossen te scheuren, maar door de week ook woon-werkverkeer op dezelfde bike te doen, zoekt de ander het liefst de grenzen op van de elektrische mountainbike met een zo sportief mogelijke uitvoering. Dat past allemaal binnen het nieuwe aanbod van Merida.

Het topmodel is de Eone Sixty 10K. Dat heeft een CF4 carbon frame met een accu van ‘slechts’ 600 Wh. Met dit model probeert Merida het gewicht zo laag mogelijk te houden, wat vooral de bestuurbaarheid ten goede moet komen. De bike is voorzien van een 170 mm voorvork en in de 27,5 inch mullet setup een veerweg van 174 mm achter. Met de 85Nm van de Shimano EP801 motor, is de mountainbike nog echt krachtig, zodat je alles uit de trails kunt halen. Het gewicht: 22,2 kilo incl. accu. In Nederland kies je uit twee carbon uitvoeringen van de Eone Sixty.

Is gewicht en zo sportief mogelijk kunnen rijden niet per se het doel, maar ga je liever voor afstand. Dan kun je kiezen voor de aluminium uitvoering van de Eone Sixty. Die wordt aangeduid met Lite, wat slaat op het soort aluminium, want in gewicht ga je juist wat omhoog. Dat komt trouwens met name door de grotere accu van 750 Wh, waardoor de actieradius toeneemt. Verder is deze E-MTB nog steeds trail proof hoor, want ook deze is voorzien van de zelfde veerweg en komt standaard in een mullet setup met 27,5 inch achterwiel. Het gewicht: 26,1 kilo incl. accu.

Heb je die flinke veerweg niet nodig, maar juist wat meer veelzijdigheid in de situaties waarin je de elektrische mountainbike kunt gebruiken, dan is de Eone Forty EQ het overwegen waard. Dat is een uitvoering helemaal klaar voor woon-werkverkeer, voorzien van spatborden en bagagedrager. Je kunt hiermee trouwens ook nog steeds goed de (Nederlandse) trails over. Hoef je geen woon-werkuitvoering, dan is de Eone Forty ook als ‘normale’ sportieve E-MTB verkrijgbaar. Motor, accu en materiaal van het frame zijn gelijk aan de Eone Sixty. Net als het gewicht (nagenoeg): 26,3 kilo inclusief accu.

Zelfde uitgangspunten

Alle accu’s kunnen worden uitgebreid met een range extender van 360 Wh die op de plek van de bidonhouder kan worden geplaatst. Daarnaast zijn alle E-MTB’s voorzien van een flip chip om een achterwiel van 29 of 27,5 inch te plaatsen. Alle vernieuwde modellen hebben een langere reach, luiere balhoofdhoek en een steilere zadelbuis gekregen ten opzichte van de vorige modellen. Daarnaast hebben deze E-MTB’s in navolging van de normale mountainbike het nieuwe FAST kinetische veersysteem, dat zorgt voor maatspecifieke hefboomverhoudingen. Daardoor krijgen lichtere rijders de volledige veerweg en kunnen tegelijkertijd ook zwaardere en langere rijders de ondersteuning krijgen die past bij hun postuur.

De goedkoopste Eone Forty 475 met Shimano Cues en Suntour vering is verkrijgbaar voor € 5.499,-. De eerste uitvoering van de Eone Sixty (675) met aluminium Lite frame, Marzocchi vering en Shimano Deore groep mag je meenemen tegen betaling van € 6.299,-. Het topmodel in carbon uitvoering van die elektrische mountainbike inclusief carbon wielset, Fox Factory vering, SRAM XX en lichte accu van 600 Wh wisselt voor € 11.999,- van eigenaar.

Meer info bij Merida.