Madnes Nova 29 – Stalen mountainbike op bestelling

Soms kom je van die kleine mountainbike merken tegen, die zien er gewoon gaaf uit omdat ze het net even anders aanpakken dan de bekende merken. Zo ook het merk Madnes, waar ze op bestelling stalen mountainbike frames maken voor de klant. We nemen hun Nova 29 All Mountain model eens grondiger onder de loep.

Fabriceren op bestelling

Het merk heeft geen frames op voorraad, maar gaat pas produceren wanneer je bestelt. Dat heeft als voordeel dat je ook meteen de kleur kunt kiezen, waarbij custom kleuren zeker een optie zijn. De levertijd bedraagt maximaal 16 weken. Verder kun je nog uit veel opties kiezen, zoals het soort dropout, met of zonder dempers of levering met Magura remmen.

De frames worden gemaakt van Reynolds 853 and 631 stalen buizen. De meeste lasnaden worden vakkundig opgeschuurd en de vork schuif je in een tapered balhoofd. Voor de achterdemper kun je kiezen uit een travel tussen 120 en 135 mm. Voor de vork kies je tussen 120 of 140 mm. De remmen worden gemonteerd op post mounts. De chainline is 52 mm, in het frame passen maximaal 2,35 inch brede banden en heeft een BSA bottom bracket van 73 mm

De geometrie verandert een beetje, afhankelijk van het soort dempers dat je kiest. Het is in ieder geval vergelijkbaar met de de meeste all mountainbikes. Daarnaast vind je op de site van Madnes uitgebreide tabellen met de gedragingen van het frame zoals de antisquad en de leverage ratio. Het frame weegt los 3,3 kg en heeft een prijs van € 2.050,-. Mocht je zelf willen sleutelen, dan krijg je in onderstaande video vast een voorproefje waar te beginnen.

Meer info bij Madnes.