Kunstwerk op twee wielen – de Trek Supercaliber van Jolanda Neff

Het de fiets is waar ze het afgelopen WK mee reed, maar hij blijft heel vet om te zien! Na de Olympische Titel van Neff wilde ze voor het WK in Val di Sole een fiets met Japanse kenmerken. Daarmee heeft ze Katy Steudel aan het werk gezet. Zij is designer bij Trek en heeft zich over het frame van Neff’s Supercaliber gebogen.

Goud, wolken en bamboe

Normaal gesproken ben ik niet echt fan van goud, maar in dit geval vind ik het wel erg gaaf geworden. Het is niet over de top en de details van het bamboe met bladeren is subtiel. Op de foto’s valt het misschien niet heel goed op, maar naast het goud zijn er ook wolken op het frame afgebeeld. Deze zijn niet helemaal wit, waardoor er een minimaal kleur verschil ontstaat met de witte basiskleur van het frame.

Het frame knalt er echt uit, en dat komt ook omdat de rest van de onderdelen minder opvallend zijn. Gewoon zwart zijn de voorvork, handvatten, zadel, wielen en banden. Wat mij betreft hadden ze de witte kabels van de lock-out ook wel zwart mogen doen maar dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

Sram XX1 Eagle AXS

Als Olympisch kampioene is het logisch dat je fiets wordt opgebouwd met alleen maar topmateriaal. Bij Trek maken ze bij de achterdemper gebruik van IsoStrut waar Fox voor de daadwerkelijke demping zorgt. De voorvork is dan weer van Rockshox in de vorm van de SID SL Ultimate. Dat er veel items van Bontrager op deze fiets zitten, is natuurlijk geen verrassing. Dit geldt bijvoorbeeld voor de KoveeXXX wielen, het stuur en ook de pedalen.

Het schakelen gaat draadloos met Sram Eagle XX1 AXS. Dat draadloos geldt ook voor de Reverb AXS dropperpost waar Neff mee rijdt. Grappig om te zien dat de batterijen van zowel de achterderrailleur en de dropper zijn voorzien van de naam van Neff. Deze naam staat trouwens ook nog op het frame, in een zwart rondje samen met de letters van Zwitserland. En dat ze uit Zwitersland komt, kan je ook zien aan de topcap van het stuur.

Neff mistte helaas net het podium van het WK, maar met deze fiets heeft ze alsnog een soort van hoofdprijs in haar schuur!

Via Trek