Jaloersmakende avonturen in de Swiss Epic 2022

Geen wereldbekerwedstrijden dit weekend, maar wel genoeg uitdagingen voor de professionele mountainbikers. Tom Pidcock en Loana Lecomte bemachtigden de Europese titel in München, maar ook in Zwitserland werden epische mountainbike avonturen beleefd. In een meerdaagse wedstrijd met jaloersmakende vergezichten strijden duo’s in verschillende categorieën om de snelste tijd over een route van in totaal 350 kilometer met 12.000 hoogtemeters. Met Nederlands succes voor Epic Legend Hans Becking!

Etappe 1 – Arosa » Arosa 

59 km / 2250 hm

Dinsdag startte de Swiss Epic in het hart van een open keteldal van Arosa. In de omgeving liggen veel vaste singletracks, waar de organisatie natuurlijk dankbaar gebruik van maakt. In zonnige omstandigheden met start en finish in het dal van Arosa worden meteen de eerste verschillen tussen de teams zichtbaar.

Etappe 2 – Arosa » Laax 

79 km / 2600 hm

De volgende dag de eerste rit in lijn van startplaats Arosa naar Laax. In deze etappe trekken de mountainbikers over het hoogste punt in de route van 2022. De Urdenfürggli-berg leidt hen ook meteen door wereldbeker walhalla Lenzerheide in de langste afdaling van dit jaar.

Etappe 3 – Laax » Laax 

63 km / 2200 hm

De middelste dag van deze Swiss Epic heeft de start en finish in Laax. Na twee droge dagen, nu ruimte voor natte ondergronden. Voeg daar één van de langste flow trails van Europa aan toe (Runca Trail) en je hebt een dag met risico’s. En helaas pech door een lekke band voor Hans Becking in deze etappe.

Etappe 4 – Laax » Davos 

100 km / 2400 hm

Op de zwaarste dag trekken de duo’s weer terug in Oostelijke richting. De koninginnenrit door de bossen van Rheinschlucht gaan vooraf aan geleidelijke maar lange slotklim op de Clavadel naar 1670 meter. En de omstandigheden zijn extra zwaar door de hevige regenval.

Etappe 4 – Davos » Davos 

58 km / 1850 hm

De slotdag maakt gebruik van de singletracks in Trails Paradise van Davos. De zon is zelfs weer terug op sommige momenten. Deze op het oog makkelijke dag heeft toch nog een indrukwekkend hoogteverschil. Uiteraard kenmerkt het slot van deze Swiss Epic zich natuurlijk vooral door de champagnedouche op de finish.

Hans Becking verovert met teamgenoot José Dias brons op een half uur van de winnaars. KMC’ers Teus Ruijter en Tim Smeenge worden knap negende en een dertiende plaats in het klassement is voor het Nederlandse team met Wim de Bruin en Jens van den Dool.