Hoeveel bandenspanning voor je mountainbike?

Goede bandenspanning van je mountainbike is essentieel. Het zorgt voor comfort maar nog belangrijker, het bepaalt de grip. Als je al langere tijd rondfietst op je MTB, heb je waarschijnlijk genoeg ervaring om te weten wat het beste bij jou past. Maar als je net begint, kan dit een lastig punt zijn en daarom hieronder een paar tips over hoeveel bandenspanning nou goed is. We komen nog vaak mountainbikers tegen met te hard opgepompte banden. Wil je direct de beste stappen weten dan kan je doorscrollen naar het stap voor stap gedeelte.

Wat bepaalt de ideale bandenspanning voor je MTB?

Bandenspanning is afhankelijk van veel factoren en de perfecte bandenspanning is erg persoonlijk. De volgende punten hebben onder andere invloed op je bandenspanning:

 • volume van de band
 • grootte van de band
 • tubeless of met binnenband
 • gewicht van renner + fiets
 • demping (geveerde voorvork en/of achterdemper)
 • ondergrond

Vaak worden de banden te hard opgepompt waardoor je veel grip verliest. Tuurlijk heb je noppen op de band die zorgen voor grip, maar om grip te hebben moet de band wel contact hebben met de ondergrond. Een te harde band stuitert eerder omhoog en kan zich niet naar de ondergrond vormen, waardoor je geen grip hebt. Bij droge omstandigheden gaat een te harde band schuiven in de bocht. Een zachtere band houdt grip, doordat deze mee vormt in de bocht. Denk maar aan bijvoorbeeld de vrachtwagens tijdens de Dakar Rally. Daar laten ze vaak lucht uit de band wanneer ze vast komen te zitten en meer grip moeten hebben. Te zacht is overigens ook niet goed, want dan zal de band zich in een bocht dubbelvouwen en je loopt het risico dat je doorstoot met de velg op een steen of boomstronk.

Op gevoel je bandenspanning voor je mountainbike bepalen

Bandenspanning is vooral een kwestie van gevoel. Als je de band met twee duimen een kwart kan indrukken heb je een prima uitgangspunt. Dit is ongeveer 1,5 bar bij een standaard mountainbike (29 inch cross country). Hier hoef je niet eens heel veel kracht te gebruiken en vergelijk het een beetje met het voelen of een bal hard genoeg is opgepompt. Twijfel je, kan je een stoeprandje of dorpel van de deur opzoeken en daar je band tegenaan duwen. Leun op je stuur en rol de band rustig tegen de rand aan. Als de band ongeveer tot de helft indeukt is dat goed. Drukt deze te ver door, bestaat de kans op een stootlek onderweg. Deukt de band helemaal niet in, is hij te hard en verlies je grip en controle onderweg.

Juiste bandenspanning stap voor stap

 1. Pomp de band op en voel met je duimen hoever je deze kan indrukken. Ongeveer een kwart is goed.
 2. Druk je meer dan de helft van de band in, pomp er nog wat bij.
 3. Kan je de band niet of nauwelijks indrukken, laat er wat lucht uit.
 4. Rij je met een binnenband, pomp er nog ongeveer 2 slagen bij om het risico op stootlek te verminderen.

Vanuit dit uitgangspunt kan je het volgende doen:

 • Is de ondergrond ruig of modderig, laat er een klein beetje lucht uit.
 • Heb je een full-suspension mtb, dan kan de achterband iets harder dan de voorband.
 • Afhankelijk van je gewicht kan je wat lucht uit de band laten (lichter dan 70 kg) of wat bijpompen (zwaarder dan 75 kg).

Experimenteren maar!

Spelen met bandenspanning gaat, zeker bij het mountainbiken in kleine stappen. 0,5 bar is een heel groot verschil en zeker als je al veel ervaring hebt, ga je een paar tienden meer of minder druk merken. Twijfel je, pomp de band dan net even wat harder op dan dat je denkt dat goed is, want een beetje lucht er uitlaten onderweg kan altijd. Al moet je daarbij wel voorzichtig zijn dat je niet ineens met een lege band staat. Als je het ventiel een seconde indrukt, verlies je ongeveer 0,1 bar. Een kleine pompje onderweg is zeker in het begin dan wel handig om bij je te hebben. Zoals ik hierboven al aangaf zijn er veel variabelen die invloed hebben op de ideale bandenspanning, dus probeer daar zelf ook mee te spelen wat je zelf fijn vindt.

Zoals gezegd is dit een simpele eerste manier om te beginnen met een goede bandenspanning. Ga vanuit deze beginstappen vooral lekker experimenteren en veel uren doorbrengen op je mountainbike, om erachter te komen wat voor jou de ideale bandenspanning is!