Giant Anthem Advanced Pro 29 XC mountainbike is nieuw voor 2022

Eind 2021 werd de nieuwe Giant Anthem Advanced Pro mountainbike gepresenteerd, en omdat wij toen nog niet online waren hier toch nog even het nieuwtje. Want voor een mooie cross country MTB kan je ons midden in de nacht wakker maken.

Van Fox Live Valve tot Sram XX Eagle AXS

Het topmodel is toch wel het summum. Dat het om het topmodel gaat, zie je stiekem al aan de typisch gouden kleur van de verende delen. De Kashima coating die op de topmodellen van Fox zit. Ook de Live Valve verraad dat het om een high-end bike gaat. Het opvallende kastje onder je bovenbuis hoort bij dit systeem. Dit elektronisch systeem meet wanneer een demper moet veren of niet. Wanneer er niet geveerd wordt, staat de lockout aan. Dus geen handmatige lockout. Daarnaast is de MTB afgemonteerd met Sram XX Eagle AXS groepset al zijn de remmen en remhendels van Shimano XTR.

De vernieuwde Giant Anthem Advanced Pro

Zoals gezegd is de Anthem helemaal vernieuwd. Om te beginnen met de achtervering. Dat is nu de FlexPoint Pro in plaats van de Maestro. Deze FlexPoint Pro heeft minder scharnierpunten en wordt ook wel een single pivot systeem genoemd. Je ziet dat de achterbrug met een scharnier verbonden is, net boven je bracket. In het Maestro systeem zat daar nog een extra scharnier. Soortgelijke systemen zie je ook wel bij concurrerende merken terug en een van de voordelen is dat je zo gewicht kan besparen. In totaal wordt er op het frame 250 gram bespaart. De achterbrug is helemaal van carbon, heeft iets flex en zorgt voor een veerweg van 100 mm. Daarnaast is de cockpit is vernieuwd met een 35 mm carbon stuur.

Aangepaste geometrie

De geometrie is aangepast voor de huidige eisen van de cross country rijders. Een iets steilere zitbuis van 75,5 graden waardoor je een iets fijnere houding hebt wanneer je bergop fietst. Ook zie je dat ze de balhoofdhoek iets hebben aangepast naar 67,5 graden en de reach is langer. Hierdoor krijg je meer controle tijdens snelle afdalingen. Volgens Giant hebben ze het bottombracket 20% stijver gemaakt en heeft het frame 7% meer torsiestijfheid dan de voorganger. Allemaal verbeteringen die de mountainbike sneller en beter maken volgens Giant. De veerweg aan de voorkant is 110 mm.

Hoe is het Giant Anthem topmodel afgemonteerd?

Giant Anthem Advanced Pro 29 0 mountainbike
Frame: Advanced-Grade Composite
Voorvork: Fox 34 Float SC Factory Live Valve
Achterdemper: Fox Factory Live Valve
Groepset: SRAM XX Eagle AXS
Remmen: Shimano XTR 180 mm/160 mm
Wielen: DT Swiss XRC 1200 Spline 29
Banden: Maxxis Recon Race 29×2.4
Stuur: Giant Contact SLR XC Flat
Stuurpen: Giant Contact SL XC 35 mm
Zadelpen: Fox Transfer Factory
Zadel: Fi’zi:k Antares R5
Adviesprijs: € 12.999,-
De Giant Anthem is er vanaf 4.599,-
Meer info via Giant

De Advanced Pro is er in vier uitvoeringen met elk een eigen kleur. De Chameleon Saturn kleur van de detailfoto’s, wat overigens de Anthem Advanced Pro 29 1 is, ziet er erg goed uit. We gaan de Anthem dit jaar zeker nog rijden, en dan kunnen we je ook vertellen hoe deze vernieuwingen in de praktijk aanvoelen. To be continued…

Geometrie Giant Anthem Advanced Pro 29