Ghost ontwikkelt twee nieuwe Riot mountainbikes

Steeds meer mountainbikemerken laten hun aanbod e-mtb’s fuseren met de mechanische varianten. Het Duitse merk Ghost presenteert nu twee nieuwe fietsen, die nagenoeg gelijk zijn aan elkaar. In het project side by side ontwikkelden ze het nieuwe Riot CF frame en de nieuwe Path Riot, de bijna identieke elektrische uitvoering daarvan.

Eén concept voor twee uitvoeringen

Een elektrische uitvoering van een mechanische mountainbike aanbieden is makkelijker gezegd dan gedaan. Met de groei van vraag naar e-mtb’s is het logisch dat steeds meer merken bij hun bestaande assortiment ook de optie voor een elektrische uitvoering willen voorleggen. Die ogenschijnlijk makkelijke keuze, brengt in de ontwikkeling van die fietsen vaak wel wat hobbels met zich mee. Zo moet natuurlijk ruimte gemaakt worden voor de accu en motor.

Ook gedraagt de mountainbike zich anders door het extra gewicht aan de onderkant, waardoor de uitgangspunten van de geometrie veranderen. Ghost is bij de ontwikkeling van de nieuwe Riot CF juist uitgegaan van één concept dat ze daarna hebben vertaald naar twee uitvoeringen: mechanisch en elektrisch. Met als basis nagenoeg hetzelfde frame en dezelfde specificaties.

Overeenkomstige specificaties

Alle Riot uitvoering hebben één ding gemeen: het frame. De mechanische Ghost Riot kun je als trail en all mountain uitvoering kopen, maar het frame voor alle modellen is identiek. Het belangrijkste verschil tussen de elektrische en mechanische frames is de onderbuis. Die is breder gemaakt om onderin de motor te verwerken en bovenin ruimte voor de accu te creëren. Op het oog lijkt de geometrie van beide uitvoeringen verder gelijk. Ook de andere specificaties komen overeen, als je de all mountain uitvoering van de mechanische mtb’s vergelijkt met de elektrische mtb’s.

In beide uitvoeringen is bij het topmodel (Full Party) gekozen voor een Fox 38 Float Factory Grip 2 vork met 160 mm travel. Achterin monteren de Duitsers een Fox Float X2 Factory met 140 mm travel. Ook de afmontage is nagenoeg gelijk met een combinatie van Shimano SLX en een beetje XT. De Formula Cura 4 remmen met voor en achter 203 mm schijven maken deze stevige mountainbike af.

Extra opvallendheden in de elektrische uitvoering

Inzoomend op de elektrische uitvoering zien we in de Path Riot een Fazua Ride motor van 60 NM, een gewicht van 1,96 kilo en met een 430 Wh accu, te vergroten met een extender van 210 Wh. Het grootste deel van de motor wordt weggewerkt in de onderbuis waardoor de motor als het ware omhoog richt en bij de bracket minder ruimte opeist. Verder vallen de bescheiden interface en minimale bediening op. In de bovenbuis zit een kastje met een aantal ledjes voor de status en die bedien je met de zogenaamde Ring Control van Ghost. Dat is een minimalistisch ringetje dat bijna niet opvalt op het stuur en waarmee je de rijdermodus en loopassistentie bedient.

Verdere specificaties zoals totale gewicht en geometrie ontbreken nu nog. Ghost heeft de Path Riot en Riot CF namelijk aangekondigd voor het voorjaar van 2023. Meer info vind je bij Ghost.