Favero Assioma PRO MX integreert vermogensmeter in as van mountainbikepedaal

Wil je een beetje serieus en gericht aan de slag met (conditie-)trainingen op de mountainbike, dan ontkom je tegenwoordig eigenlijk niet meer aan een vermogensmeter. Gelukkig integreren steeds meer fabrikanten powermeters in hun aandrijving. Maar dat kan aardig in de papieren lopen en die wissel je niet ‘even snel’ van de ene naar de andere mountainbike. De nieuwe Favero Assioma PRO MX is voor die mensen een interessante optie, met een aantrekkelijke prijs.

Technologie in de pedaalas

Het geheim van de Assioma PRO MX zit in de pedaal zelf. Daarmee wordt de vermogensmeter ook meteen de meest toegankelijke optie als je aan de slag wilt met vermogens op je huidige mountainbike. De powermeter past namelijk altijd en zet je heel eenvoudig om op een andere mountainbike, gravelbike of zelfs racefiets als je wilt.

De vermogensmeter is verwerkt in de pedaalas en laad je ogenschijnlijk makkelijk met een connector die je daar overheen schuift. Een klein nadeel in vergelijking met de meeste pedalen; je moet ze vast- en losdraaien met een pedaalsleutel in plaats van een inbussleutel. Aan de binnenkant van de crank is in de pedaalas allee een indicatielampje te vinden. De interne batterij gaat volgens Favero zo’n 60 uur mee. Aan de buitenkant zie je nauwelijks iets van de vermogensmeter, alleen de oplaadpunten en een rood accent.

De pedalen ondersteuningen zowel bluetooth en ANT+, de twee belangrijkste protocollen voor vermogensmeters. Daarnaast kalibreren de pedalen zichzelf automatisch, wat ook veel tijd en moeite scheelt. Ze zouden een accuratie van +/-1% hebben, wat echt indrukwekkend is. Zo’n nauwkeurigheid vind je meestal alleen bij hi-end vermogensmeters ziet. De pedaal weegt slecht 192,4 gram en is geschikt voor Shimano SPD plaatjes.

Naast een vermogensmeter die je kunt koppelen met je fietscomputer, biedt Favero met de Assioma PRO MX ook toegang tot een uitgebreide analyse app, die verder gaat dan cadans en wattage. Zo krijg je met de dubbelzijdige wattagemeter ook inzicht in onder andere platform center offset, vermogensfase en de rijderspositie. Je kunt dus nog beter analyseren hoe je pedaalslagen zijn en waar winst te behalen is.

De Favero Assioma PRO MX is beschikbaar in drie varianten. De dubbelzijdige set met een vermogensmeters in beide pedalen kost € 749,- en is de meest complete variant. Je kunt ook kiezen voor een enkelzijdige meter, waarbij alleen het vermogen van je linkerbeen wordt gemeten. Die kost € 449,-. Mocht je de enkelzijdige variant later willen aanvullen met een rechter pedaal voorzien van vermogensmeter, dan kost je dat nog € 429,- extra. De pedalen zijn te koop via de webshop van het Italiaanse merk, maar inmiddels ook bij verschillende (online) dealers.

Meer bij Favero.