In de mountainbikemarkt is SRAM de laatste jaren flink aan het innoveren. En dat innovatie niet alleen in de topgroepen relevant hoeft te zijn, bewijzen ze maar weer eens met de nieuwe mechanische groepen. In een wereld die steeds meer elektronische schakelcomponenten krijgt, is het tijd dat ook de goedkopere mechanische groepen een update krijgen. Je leest onze eerste indruk van de SRAM Eagle 90.
Robuust en simpel
De nieuwe mechanische groepen krijgen ook nieuwe namen. Onder de goedkoopste GX AXS elektronische groep komt nu Eagle 90. Een groep die verdacht veel weg heeft van de elektronische GX, te beginnen met de flat top ketting die regelrecht uit die productgroep is overgenomen. Als je een beetje bekend bent met SRAM’s elektronische groepen, weet je dat ketting, cassette en voorblad T-Type moeten zijn. Dat maakt ze namelijk geschikt om veel kracht te zetten, zonder dat ze overslaan. Volgens SRAM de best presterende mechanische groep under load. En dat kan ik me voorstellen, als de elektronische groepen ook maar enigszins benaderen op dat vlak.

Wat mij betreft is die work under load zoals SRAM het noemt de belangrijkste feature die overkomt uit de elektronische groepen. Je kunt namelijk echt veel kracht zetten, zonder dat de aandrijving een enkele krimp geeft. Dat is mogelijk door een speciale cassette, die groefjes heeft waardoor de ketting ook op volle spanning schakelt. SRAM Eagle 90 past op een XD-body en SRAM Eagle 70 op een HG-body. Beide zijn 10-52 van vertanding. Ook de nieuwe derailleur is met de Hangerless Interface en Full Mount montage een stuk steviger. Geen gedoe meer met kromme padjes. Die techniek vind je nu dus ook allemaal in deze goedkopere SRAM 90 en SRAM 70 groepen.
Universeel en uitwisselbaar
Naast de robuustheid is de montage ook veel universeler geworden. Nadeel is wel dat je frame UDH moet zijn (zonder pad dus), maar tegenwoordig is dat bij nieuwe mountainbikes steeds vaker de standaard. UDH maakt het installatieproces van de nieuwe groepen wel veel generieker en daarmee eenvoudiger. Eén keer het proces volgen en je groep kan een hele lange tijd mee. Daarnaast is het hele aanbod van SRAM nu T-Type, waardoor onderdelen uitwisselbaar zijn tussen groepen – ook met de duurdere groepen. Ook de veer in de Eagle 90-derailleur is nu vergelijkbaar met die uit de elektronische groepen.

Het oog wil ook wat en een mooie bijkomstigheid is dat de SRAM Eagle 90 groep bijna net zo sjiek oogt als de duurdere elektronische groepen. Daarnaast past het volledig in de Stealth-look van het bedrijf, waarbij ze proberen om de cockpit in combinatie met de remhendels zo clean mogelijk te maken. Ook als alles is bekabeld dus. Overigens vernieuwt SRAM met deze mechanische groep ook meteen alle remmen, met als belangrijkste nieuws dat ze compleet overgaan op minerale olie in plaats van Dot 5.1. Verder hebben ze de naamgeving van de remmen overzichtelijker gemaakt. Daarover later meer.
Duurzaamheid
Tot slot zijn de componenten van met name de nieuwe SRAM Eagle 90 groep makkelijk vervangbaar. Of most rebuildable om met de woorden van SRAM te spreken en bij gebrek aan een betere vertaling. Dat wil zeggen dat als je schade hebt aan je derailleur, die gemakkelijk te ontmantelen is waardoor je de beschadigde componenten zelf makkelijk kunt wisselen. Toch verwacht ik niet dat dit snel nodig is, want de derailleur oogt ontzettend robuust en ik verwacht dat ze niet veel onderdoen voor de robuustheid van de duurdere groepen. En die is op dit moment uitmuntend.

De shifter is in twee varianten beschikbaar. Een multi-click en een single-click uitvoering speciaal voor eMTB’s. Ook is een speciale Eagle 90 crank voor eMTB’s verkrijgbaar. Verder zijn alle groepen natuurlijk voorzien van DUB-cranks, met uiteenlopende lengtes tussen de 155 mm en 175 mm. De adviesprijzen van de SRAM Eagle 90 variëren afhankelijk van de samenstelling tussen de € 645,- en € 730,- zonder remmen. De nieuwe SRAM Eagle 70 onderdelen zijn niet als groep verkrijgbaar, maar die koop je in losse componenten. We gaan met de groep aan de slag voor een uitgebreide review.
Meer bij SRAM.









