Eerste indruk: SKS AIRCHECKER – bandendruk meten tot twee cijfers achter de komma

Het onderwerp ‘de juiste bandendruk’ maakt veel tongen los bij mountainbikers, waarbij persoonlijke voorkeur en lichaamsbouw natuurlijk een grote rol spelen. Zeker bij mountainbikebanden is niet met elke pomp goed te bepalen wat nou precies de druk in de band is. Daarvoor bestaat de AIRCHECKER van SKS Germany, een apparaatje dat we mogen testen.

Hoe hard is mijn mountainbikeband?

De juiste bandendruk is van heel veel factoren afhankelijk, maar grofweg zit je (afhankelijk van je gewicht) tussen de 1,5 bar en 2,5 bar bij de meeste mountainbikes aan de veilige kant. Op veel pompen is deze marge van 1 bar niet goed af te lezen. Zeker achter de komma met lage druk is dat moeilijker te bepalen. De meeste fietspompen zijn immers gemaakt voor racefietsen, waarbij de bandendruk vaak aanzienlijk hoger ligt. Daarnaast is maar de vraag hoe accuraat het display van de pomp is.

Nou bestaan er vloerpompen met een digitale drukmeter, zoals de SKS AIR-X-PLORER die voor Racefietsblog is getest, met weergave van 2 cijfers achter de komma. Een goedkopere optie, die je ook veel makkelijk meeneemt met een gewicht van 53 gram en 12 centimeter lengte, is deze SKS AIRCHECKER. Ook die laat de bandendruk tot twee cijfers achter de komma zien. Daarnaast heeft de AIRCHECKER nog een voordeel: je kunt namelijk heel gedoseerd lucht uit de band laten lopen terwijl je meet.

SKS AIRCHECKER in praktijk

Door de vorm ligt de AIRCHECKER makkelijk in de hand en is het apparaat eenvoudig op het ventiel te zetten. Het tooltje kan worden geplaatst op het meest voorkomende Franse ventiel (SV) en het autoventiel (AV). Door de draaibare kop plaats je de AIRCHECKER eenvoudig op het ventiel, terwijl het display goed afleesbaar is, ook in de felle zon. Door het oplichtende display, lukt aflezen in het donker ook goed.

De AIRCHECKER zet je aan met de onderste knop, waarmee je ook switcht tussen PSI of Bar. Verder geeft de knop ‘Mode’ je twee opties. In de eerste modus meet het apparaatje de precieze bandendruk op dat moment. Na drie piepjes, weet je precies wat de druk in je banden is. De andere modus werkt het beste in combinatie met de ‘Deflate’-knop. Daarmee kun je namelijk lucht uit de banden laten lopen, terwijl de bandendruk realtime verandert.

In vergelijking met de vloerpomp van SKS is de AIRCHECKER precies even accuraat. Wel moet je de AIRCHECKER voorzichtig op het ventiel plaatsen, zodat er geen lucht ontsnapt bij het plaatsen. Daarom vind ik de realtime modus het handigst. Je pompt de band iets harder op en brengt de druk met de ‘Deflate’-knopt precies op de juiste spanning. Dat gaat heel accuraat, tot op een honderdste nauwkeurig. Die waarde is zo nauwkeurig dat je het verschil in praktijk niet echt merkt. Pas bij een druk rond 1 bar heb je echt iets aan de verschillen per honderdste decimaal.

Specificaties

SKS Germany AIRCHECKER
kleur: zwart
gewicht: 54 g
ventiel aansluiting: AV, SV
maximale druk: 10 bar / 144 PSI

Conclusie

Met een adviesprijs van € 24,99 heb je met de SKS AIRCHECKER een handige tool in handen, dat accuraat de bandenspanning van je mountainbike laat zien. Het apparaatje werkt intuïtief, heeft een handig formaat en is door de ‘Deflate’-knop snel in gebruik.

Meer info bij SKS Germany.