Eerste indruk: Maak kennis met de kleding van Zimtstern

Op Eurobike 2023 werd mijn aandacht gewekt door een kledingcollectie met een rustige uitstraling en natuurlijke kleurencombinaties. De makers van Zimtstern vertelden me over hun diepgewortelde missie om duurzame kleding te produceren, van A tot Z. Zo zou de kleding niet alleen goed moeten zitten, maar je zult het ook met een goed gevoel dragen. Van Zimtstern kreeg ik drie items opgestuurd om te kijken of dat klopt.

Duurzaamheid moet lekker zitten

Zimtstern heeft drie belangrijke speerpunten voor het produceren van kleding. Functionaliteit en kwaliteit, design en duurzaamheid. Vooral op die laatste wil het van origine Zwitserse merk zich onderscheiden. Tegenwoordig is Zimtstern officieel gevestigd in Duitsland en willen ze niet zomaar een groen label verdienen, maar echt een steentje bijdragen aan eerlijke en duurzame kledingproductie.

Zo leggen ze hun productieproces zelf langs de sustainability goals van de Verenigde Naties. Zimtstern werkt met een fabrikant die perfecte werkomstandigheden voor personeel garandeert en de laatste printtechnologie gebruikt om o.a. watervervuiling tegen te gaan. De kleding is van uitsluitend organische of gerecyclede materialen en moet een lange levensduur garanderen.

Ok, dat is op papier. Maar hoe zit dat in praktijk? Bij het uitpakken valt me inderdaad meteen op hoe ‘vriendelijk’ de materialen aanvoelen. Daarbij bedoel ik niet alleen organisch en daarmee milieuvriendelijk, maar ook de kwaliteit van de stof is bijzonder aangenaam. Zo voelt het PureFlowz Shirt met lange mouwen bijvoorbeeld zacht en licht van gewicht, maar ook elastisch en sterk.

PureFlowz Shirt LS in Glacier Grery

De zomen van de shirts zijn afgewerkt met antislip. Ook bevalt het achterzakje met rits me direct in beide shirts. Handige en functionele features voor mountainbikekleding. De Shelterz broek is van alle gemakken voorzien. Op de dijen vind je twee normale zakken met rits, en op de rechter zijkant van de pijp zit ook nog een extra telefoonzakje met rits. Handig, want die komt dan aan de zijkant van je been te hangen en zit niet bovenop in de weg als je in mountainbikehouding zit.

Comfortabel en baggy

De broek heeft een waterafstotende coating, zodat de broek in de regen inderdaad geen water opzuigt. Je sluit de broek met twee drukknopen met klittenband en een rits in de gulp. Op zowel het uiteinde van de pijpen als om de taille zit klittenband om de stof in de juiste maat op spanning te brengen. De broek valt wel wat groot. Zowel in de breedte als lengte. Het is een ontwerp voor All-mountain en Enduro ritten, dus het mag zeker baggy zijn, maar in vergelijking tot het shirt in dezelfde maat (M) valt de broek ruim. De band om mijn taille moet ik maximaal strak trekken, om te zorgen dat de broek niet afzakt. Een maatje kleiner bestellen dan normaal zal uitkomst bieden.

Shelterz Pant in Gun Metal kleuren

Over de twee shirts niets dan lof. Het Pureflowz shirt is zeer comfortabel en ademend. Ook het TechZonez shirt met windprotection is nog verrassend ademend. Normaal krijg ik bij dit soort shirt snel het gevoel dat ik een vuilniszak aanheb, waardoor je lichaamsvocht niet goed weg kan. Hoewel het vooral is ontworpen voor afdalingen, krijg ik bij dit shirt niet dat verstikkende gevoel door de luchtige stof aan de achterkant.

Ook is de stof van het voorpaneel nog best elastisch. Toch ben je met een waterkolom van 15.000 mm beschermt tegen vocht van buiten. Hiermee ben je van voren beschermt tegen wind en regen bij langdurige regenval. Let ook even op hoe mooi de kraag is afgewerkt.

Techzonez Shirt LS in French Navy met windprotectie

De designs van Zimtstern vind ik erg smaakvol en rustig. De kleurtinten passen heel mooi bij de bossen en natuur, zonder dat de ontwerpers terugvallen op boswachtersgroen en bruin. Onze testitems hebben nog de meest uitgesproken kleurencombinaties en dat zegt eigenlijk genoeg over het karakter van de ontwerpen. De kleuren en visuals zijn echt in lijn met de missie van het merk; duurzaam, functioneel en vriendelijk.

De kleding van Zimtstern is op dit moment slechts bij één Nederlandse dealer beschikbaar, maar vooral in Duitsland zijn er grote online aanbieders die ook in Nederland bezorgen. Het PureFlowz shirt is verkrijgbaar in drie kleuren met een adviesprijs van € 75,-. Voor de TechZonez betaal je € 120,- en de Shelterz broek is van jou in ruil voor € 175,-.

Conclusie

De kleding van Zimtstern kan zich meten met de hoogwaardige mountainbikemerken. De Duitsers maken de duurzaamheidsbelofte in ieder geval in kwaliteit en design waar. Of dat op het gebied van productie geldt, kunnen we niet controleren. Hun uitgesproken missie is in ieder geval mooi.

De prijs-kwaliteit is dik in orde. De items vallen wat betreft prijs in het middensegment, terwijl de kwaliteit echt wel naar het hogere segment gaat. Daarnaast heeft de kleding naar verwachting inderdaad een lange levensduur, die de kwaliteit ten opzichte van de prijs nog sterker maakt.

Meer info bij Zimtstern.