Eerste indruk: Early Rider Seeker X16 – kwalitatieve mountainbike voor kinderen tussen 4-6 jaar

Er zijn best veel mountainbikes voor kinderen op de markt. Toch valt de kwaliteit van de meeste mountainbikes me tegen, zeker als je kinderen écht willen mountainbiken in het bos. Zo stuitte ik al snel op het merk Early Rider. Het Amerikaanse bedrijf is gespecialiseerd in kwalitatieve mountainbikes voor kids, in alle soorten en maten. En met alle modellen kunnen de kids serieus mountainbiken. In dit artikel lees je een eerste indruk van een Seeker X16, voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 4 tot 6 jaar.

Early Rider in alle soorten en maten

Bij Early Rider beginnen ze bij de allerjongsten met fietsen met een soort wielen van ballen voor kinderen van 0-2 jaar. Daarna komen de loopfietsen voor kinderen tussen 3-4 jaar. Allemaal zonder zijwieltjes en daar ben ik groot voorstander van. Kinderen leren namelijk vanaf het eerste moment balanceren, en als mountainbiker weet je maar al te goed hoe belangrijk dat uiteindelijk wordt bij fietsen. Zijwieltjes moet je kinderen weer afleren zodra ze al kunnen fietsen, terwijl ze door middel van een simpele loopfiets leren sturen, remmen en balanceren vóórdat ze leren fietsen. Gevaarlijk is het niet, want ze zitten laag bij de grond en zolang je hun hoofd beschermt met een helmpje zal een val bijna altijd onschuldig zijn. De vaart die een fiets met zijwieltjes heeft is veel gevaarlijker, als ze nog niet kunnen balanceren, sturen of remmen. En dat hebben ze bij Early Rider maar al te goed begrepen.

Hoewel de kleinste 14 inch mountainbikes van Early Rider voor kinderen vanaf 3 jaar zijn, ben ik ingestapt op de Seeker X16. Dat is een mountainbike met 16 inch wielen en voor een binnenbeenlengte van 45 cm. Alle mountainbikeframes zijn gemaakt van super strak gelast aluminium buizen met een blanke afwerking. Het geeft de mountainbikes meteen een exclusieve uitstraling die wegblijf van felle kinderkleuren. Deze stoere Seeker is verkrijgbaar met V-Brakes en een normale ketting voor € 499,-, maar voor € 50,- extra heb je het X-model met echte noppenbandjes, hydraulische schijfremmen en carbon belt drive.

Voor die laatste heb ik gekozen. In het frame en de naven vind je hoogwaardige lagers en dat je de zadelhoogte makkelijk aanpast met de quick release komt goed van pas bij meerdere kinderen. De grotere maten zijn in andere modellen ook verkrijgbaar met versnellingen, voorvering en zelfs als full suspension.

In praktijk

Vanaf het eerste moment merk je meteen dat Early Rider echt gespecialiseerd is in mountainbikes voor kinderen. Alles klopt. Denk aan de geometrie van het frame, de juiste verhouding van voor- en achterblad en vooral de remgrepen. Die remhendels zijn echt voor kinderhanden gemaakt, waarbij je ook nog de reach kunt aanpassen op de lengte van de vingers. Gecombineerd met de hydraulische remkracht, resulteert dat is een sublieme controle van de remmen. Je merkt dat de kinderen daarmee heel intuïtief leren remmen. Doe daar die de speciale kindergeometrie bij en ze ervaren meteen zoveel controle. Het zelfvertrouwen spat er vanaf.

Je merkt al, ik ben enthousiast over deze mountainbikejes. Deze Seeker X16 kocht ik voor de vijfde verjaardag van mijn zoon. Al snel wilde zijn broertje van 2,5 jaar natuurlijk ook deze stoere mountainbike proberen. Ik weet het, hij is er vroeg bij, maar na de jongste even te helpen met opstappen, fietste hij meteen de eerste keer zo weg op deze mountainbike.

Na een paar keer had hij de remmen ook door en merkte ik dat alleen zijn aandacht bij het fietsen houden nog de beperkende factor is voor zelfstandig kunnen fietsen. Inmiddels loop ik de benen uit mijn lijf om bij hem in de buurt te blijven, mocht zijn aandacht even verslapen. Maar voor een rondje van zeven kilometer non stop door het bos, draait hij zijn hand inmiddels niet meer om.

Voor de zoon van vijf is dat anders. Hij kan inmiddels lezen en schrijven met de mountainbike. Ook vanaf het eerste moment, viel alles goed op z’n plek. Hij remt met de zowel voor- als achterrem gedoseerd en accuraat met een opvallend korte remweg. De carbon belt drive maakt dat hij de mountainbike na een rondje in het bos ook prima nat in de schuur kan wegzetten en dat het geen het geen vieze vetvlekken op z’n goede broek geeft. De oudste zoon hou ik hardlopend al niet meer bij, als hij echt op z’n eigen tempo fiets, maar daar komen de ritjes waarbij we samen op de mountainbike stappen voor terug.

Op een losse ondergrond hebben de noppenbandjes lekker veel controle en de verhouding van voor- en achtertandwiel zijn precies goed. Hij komt zelfstandig korte heuveltjes omhoog, terwijl hij ook op een lekker tempo naast me kan fietsen zonder buiten adem te raken.

De onderdelen van de Early Rider zijn hoogwaardig, wel overwogen en vervangbaar. Van de trapas tot de 140 mm remschijven, het is allemaal te vervangen met regulier gereedschap. Ook de wielen zijn van bijzonder goede kwaliteit, inclusief het professionele ratelgeluid van de achternaaf. In het uiterlijk kiest Early Rider voor minimalistisch. Geen grote logo’s of drukke kleuren. Dat de makers echte mountainbikers zijn, merk ik je in details zoals de Early Rider pedalen. Gewoon echte flat pedals met goede grip, maar dan in het klein.

Zijn er dan geen nadelen aan deze Early Rider? Nou neen, ik heb ze nog niet kunnen ontdekken. Toch is de maatvoering voor mijn gevoel wel wat scheef is. Mijn zoon is inmiddels vijf jaar en een paar maanden en ik moet het zadel nu al best hoog zetten, terwijl mijn zoon echt niet lang is voor zijn leeftijd. Daarnaast past de jongste van 3 jaar dus ook bijna op de mountainbike, terwijl hij eigenlijk nog een jaar zou moeten wachten voor dit model. Ik kan deze 16 inch mountainbike niet vergelijken met een maat groter of kleiner, maar op basis van ons gebruik zou ik inschatten dat de mountainbikes wat kleiner uitvallen dan de aangegeven leeftijden op de website.

Dat neemt niet weg dat de geometrie juist wel perfect in balans is en dat een te grote fiets ten koste zou gaan van de controle. Daarnaast gaat deze mountainbikes ongetwijfeld meerdere kinderen mee. Ons exemplaar is al tweedehands, maar zal het met af en toe wat onderhoud ongetwijfeld redden tot de jongste zoon er ook uitgegroeid is.

Conclusie

Als je googelt op “kindermountainbike 16 inch” of “voor 4 tot 6 jaar”, zul je bij een adviesprijs van € 549,- misschien wel even schrikken. Ik moest mijn vrouw ook even overtuigen, maar inmiddels zijn we het erover een dat het de tweedehands prijs van zo’n € 300,- echt wel waard is geweest. De mooie afwerking en kwalitatieve onderdelen maken dat de mountainbike makkelijk meerdere jaren meegaat. De geometrie en krachtige remmen zorgen vanaf het eerste moment voor intuïtief en gecontroleerd rijgedrag van de kinderen, waardoor je hart smelt als je ziet hoe snel ze zelfstandig overweg kunnen met de Early Riders.

Meer bij Early Rider.