Eerste indruk: Canyon Grand Canyon 7 – degelijke mountainbike instapper

Als je begint met mountainbiken en wil kijken of het een leuke hobby voor je kan zijn, dan kan het goed zijn dat je op zoek gaat naar een goed betaalbare mountainbike. Zodat je niet over een half jaar met een te dure mountainbike zit, omdat je toch niet zo van mountainbiken houdt. Ik kan het me overigens niet voorstellen, maar toch.

Canyon heeft de Grand Canyon lijn. Een aluminium cross country mountainbike met voorvering. Achter heeft deze geen vering, het is dus een hardtail. Wij kregen de Grand Canyon 7 opgestuurd om eens mee te rijden.

Deze Canyon Grand Canyon 7 is een echte instapper in die zin dat er nog maar twee Canyon mountainbikes onder zitten. Onze bike heeft een gecombineerde afmontage van Sram en Shimano. Schakelen gebeurt met Sram SX Eagle. Hydraulisch remmen doe je met Shimano (MT400). De voorvork is de Rockshox Judy Silver met een veerweg van 120 mm. De wielen zijn van aluminium, de Alex MD25 velg in combinatie met een Shimano MT400 naaf. Voor de banden hebben ze gekozen voor de Schwalbe Rapid Rob achter en Tough Tom voor. Beide in een 2.25 inch breedte. En opvallend, deze fiets heeft een dropperpost.

120 mm veerweg en dropperpost

De Rockshox Judy voorvork staat een beetje aan de onderkant van de cross country (XC) voorvorken van Rockshox. Deze heeft een veerweg van 120 mm. Daar waar je vaak 100 mm in een XC mountainbike ziet zitten. Iets meer veerweg dus. De Judy is een prima voorvork. Natuurlijk heeft Rockshox een aantal betere vorken maar daar betaal je dan ook meer voor. Voor deze Grand Canyon 7 is het zelfs een pre dat ze voor dat bedrag een Judy voorvork in hebben geplaatst. Want er is helemaal niks mis met de Judy voorvork. Deze werkt met een Solo Air Spring waarbij je via een ventiel boven op de linker vorkpoot de gewenste hoeveelheid lucht in kan pompen.

De advieswaardes staan op een stickertje aan de binnenkant van de vorkpoot. Handig. Je kan hem locken met een hendel op het stuur. Het is wel zo dat de lockout geen harde lockout is maar dat je bij harde klappen er doorheen drukt. Dit is om het systeem te beschermen maar ook wel fijn als je vergeet de lockout uit te zetten tijden een drop.

Niet de lichtste

Onderaan de rechter vorkpoot zit een knopje waarmee je de rebound kan instellen. Dit wil zeggen de snelheid waarmee de vork na het inveren weer uitveert. Het stickertje erbij van een schildpad en een haas geeft aan welke kant je moet opdraaien voor een langzame en snelle rebound.

Daarnaast is er gekozen om de fiets te voorzien van een dropperpost die je met een hendel op je stuur kan bedienen. Erg fijne feature als je veel afdalingen rijdt. Mooi dat dit er ook bijzit.

Al met al is het niet de lichtste mountainbike. 13,87 kg schoon aan de haak bij ons op kantoor. En dat voor een maat M. Maar goed, licht hadden we ook niet verwacht bij deze aluminium Canyon met dropperpost en 120 mm voorvork. In de praktijk merk je vooral het gewicht wanneer je klimt en wanneer je wil versnellen. Wanneer je gewoon een tempo rijdt, voelt het niet alsof je met een zware MTB op pad bent. De kleur van onze fiets is zwart, maar hij is er ook in Spark Blue, een soort van licht blauw.

Veel fiets voor € 1249,-

Ja, als je voor € 1249,- (tijdens het schrijven zelfs € 999,- in de aanbieding) een mountainbike kiest moet je ergens water bij de wijn doen en bij deze Canyon hebben ze overal een beetje water bij de wijn gedaan wat mij betreft. Het blijven allemaal degelijke onderdelen van de bekendere merken. Ik heb er fijne rondjes mee gereden en op het vlakke toch meestal met de lockout aan. Wat me dan wel opviel, is dat je redelijk snel door de lockout stoot wanneer je een knipgat of flinke wortel over het hoofd ziet. Niet erg, vond ik. Helemaal als je een beginnend mountainbiker bent, dan is dit eigenlijk wel fijn en worden foutjes makkelijker vergeven. Ook de 120 mm veerweg zorgt ervoor dat als je een drop iets te veel op de voorkant terechtkomt dit makkelijk wordt opgevangen dan met een 100 mm vork. De fiets wordt daardoor iets vergevingsgezinder. Heerlijk voor de beginnende rijder.

Dat de doelgroep duidelijk de beginnende mountainbiker is laat vooral de keuze voor het 30T voorblad zien. In combinatie met een 11 als kleinste tandwiel achter merk je op het rechte dat je bij hoge snelheden snel een paar versnellingen tekort komt. Dan zit je zo ongeveer boven de 30 km/u en op zich is dat voor recreanten nog steeds een hele mooie snelheid op de mountainbike. Voordeel van het kleine voorblad is dat je klimmetjes weer makkelijker boven kan komen omdat je een hogere cadans kan blijven trappen.

Geeft gevoel van controle

Het frame voelt heel solide en is goed stijf. Maar toch voelt de fiets niet heel hard wanneer je bijvoorbeeld over wortels rijdt. Het schakelen gaat trouwens erg soepel en ondanks dat de rem en schakelhendels wat licht aanvoelen doen ze prima hun werk. Omdat de Canyon al half in elkaar is gezet wanneer je deze besteld, kan het nog wel een uitkomst zijn als je de remgrepen en shifters even verstelt naar je eigen rijhouding. Maakt echt een verschil tijdens het fietsen.

De fiets stuurt makkelijk in maar niet extreem snel, maar hij doet gewoon netjes wat je vraagt. Toch kan je wel lekker een technische singletrack meepakken. Wanneer je achter een vriend met een lichtere MTB aanrijdt die ongeveer het zelfde niveau heeft dan merk je dat je wat langzamer bent door het relatief hoge gewicht. De keuze van banden is ook veilig. Met een flink profiel heb je in het zand en modder goed grip, hierdoor het je niet de snelste banden op harde ondergronden. Overall doet de MTB alles wat je vraagt en ook bijvoorbeeld een flinke drop van een halve meter neemt de fiets heel degelijk waardoor je echt het gevoel hebt dat je zelf de controle houdt over de MTB. Dat past dan ook wel weer bij een instappersfiets. Al zou ik als beginnende mountainbiker niet meteen beginnen met een halve meter drop.

Conclusie

Als je kijkt naar de prijzen van tegenwoordig die steeds hoger worden dan is het toch knap dat Canyon deze Grand Canyon 7 kan leveren voor € 1249,-. De onderdelen zijn eigenlijk allemaal lekker degelijk en nergens heb je het gevoel dat er teveel water bij de wijn is gedaan. De fiets ziet er ook nog eens goed uit en mocht je als beginnende mountainbiker met deze mountainbike je favoriete hobby hebben gevonden, dan kan je er ook nog best wel even mee uit de voeten. Helemaal als je je bedenkt dat deze fiets ten tijde van het schrijven voor € 999,- wordt aangeboden. Heb je meteen wat geld over voor een helm, pedalen en schoenen.

Meer info via Canyon