Eerste indruk: Birzman Wedge II, een multifunctionele bandenlichterset

Het fietsgereedschap merk Birzman heeft met de Wedge Wedge II een multifunctionele bandenlichter in het assortiment. Naast het verwijderen van je band kun je deze bandenlichter ook gebruiken om je band weer op de velg krijgen. Bij tubeless- of wat stuggere banden is dit soms best een uitdaging. Door de grote hefboom aan deze bandenlichter gaat dit een stuk gemakkelijker.

Een extra functie

Het product bestaat uit twee onderdelen. De ‘kleine’ bandenlichter is te gebruiken zoals je gewend bent, maar ook als hulpje bij het opleggen van de band. Je kan het uitstekende stukje aan de binnenkant van de velg plaatsen, zodat de buitenband niet weer van de velg afkomt tijdens het opleggen.

De grote bandenlichter heeft een lengte van 20,5 centimeter en gebruik je naast de functie ‘bandenlichter’ ook als hefboom om dat laatste stukje van de buitenband weer op de velg te krijgen. Met de hefboom en het gedeelte wat je onder de band zet, trek je het laatste stukje de velg in. Zeker bij stuggere banden is het fijn als je de kracht van de hefboom kunt inzetten. 

De Wedge Wedge II-set kost € 24,95 en is een praktische tool. Door de grootte zul je de set lastiger meenemen dan een standaard setje bandenlichters, maar voor in je gereedschapskist is het een waardevolle toevoeging.

Meer informatie vind je op de site van Birzman.