Downhill met de nieuwe Antidote Darkmatter 29

Antidote heeft de Darkmatter, hun downhill bike, vernieuwd. In grote lijnen hebben ze de vorige 27,5 inch Darkmatter als uitgangspunt genomen. Deze is doorontwikkeld zodat hij nu op 29 inch wielen staat! Mocht je nog niet helemaal af willen stappen van de 27,5 inch wielen kan je ook voor de mullet gaan. 29 inch voor en 27,5 inch achter.

Versterkt carbon frame

Het frame is gemaakt van carbon en wordt versterkt door Vectran, een soort van Kevlar (wat bij velen bekender is). Meer bijzonder is dat ze bij Antidote de frames nog steeds zelf in Polen maken. In feite wordt de hele fiets in Polen gemaakt. Als je naar de details van de Darkmatter gaat kijken, zie je dat het echt een mooi afwerkte downhill bike is. Je zou er bijna voor verhuizen richting de bergen of in ieder geval vaker een ritje richting de uitdagende bikeparks voor maken.

Het Noster Kinetics veersysteem is een high-pivot systeem met extra scharnierpunt bij het bracket. Dit systeem zorgt dat de veerweg van het achterwiel zo verticaal mogelijk blijft. Het achterwiel gaat dus nagenoeg recht omhoog bij het inveren, zodat de fiets stabiel blijft en je zoveel mogelijk grip behoudt. Daar komt ook nog bij dat het zwaartepunt door het laag plaatsen van de demper, zo laag mogelijk blijft.

Stabiliteit is wel lekker bij een downhill bike en met hoge anti-rise waarden houden ze de Darkmatter zo stabiel mogelijk. Dit gaat over het omhoog komen van de achterkant van je fiets, wanneer je de achterrem intrekt tijdens het afdalen. Dit gaat ten koste van de stabiliteit en je balans op de fiets. Anti-rise waarde geeft aan in hoeverre de achterkant dus niet omhoog komt of juist inveert, waardoor je grip en druk op je achterwiel blijft houden. Als je op zoek bent naar alle specifieke data over de anti-rise en het Noster Kinetics systeem kan je onderaan de grafieken bekijken.

Frame of complete bike

De veerweg achter is 190 mm bij de 29 inch wielen. Mocht je de fiets in mullet-samenstelling rijden, met 27,5 inch achterwiel, dan wordt de veerweg 200 mm. Voor de demping kan je kiezen uit de Ext Arma V3 (250×75) of de Öhlins TTX22M (250×75 mm). Aan de voorkant kan je kiezen uit twee verschillende vorken, de Fox 40 Factory Grip2 of de Öhlins DH38 m.1. Beide met 200 mm veerweg. De maximale bandbreedte is 2,6 inch.

Frameset met de Fox 40

Het voorblad is maximaal 36T (bij Mullet maximaal 34T) en voor het bottombacket is gekozen voor BB107 waarbij je kan kiezen uit pressfit of bedraad. Wanneer je kiest voor een complete fiets wordt de fiets verder afgemonteerd met Industry Nine Grade 300 wielen, Sram X01 DH met een 10-24 cassette. En wanneer je kiest voor de combinatie met bovengenoemde Öhlins vering kost hij je een stevige € 10499,-. Kies je voor de Ext/Fox vering dan blijft je net onder de 10k met € 9999,-. Alleen een frame is er vanaf € 4999,- en dan kan je hem net zo custom maken als bijvoorbeeld die helemaal bovenaan.

Meer info via Antidote

Custom Antidote Darkmatter
Geometrie van de Antidote Darkmatter 29
Anti-rise
Axle-path
Anti-squat
Pedal-kickback
Leverage ratio