De nieuwste Rotor INspider powermeter is licht, smal en veelzijdig

Het eerste waaraan ik moet denken als ik de merknaam Rotor hoor, zijn de cranks met ovalen tandwielen. Maar naast die ovalen Q-Rings komen er ook reguliere tandwielen, cranksets, een groepset en powermeters uit hun fabriek. Afgelopen jaar hebben ze de Rotor INspider powermeter voor de mountainbike vernieuwd en in combinatie met hun eigen cranks past hij op elk mountainbike frame, aldus Rotor.

Mix en match

Het principe van de Rotor INspider powermeter is simpel, maar slim. De INspider is een powermeter die het vermogen van links en rechts meet in de spider van de crank. Het is dan ook feitelijk alleen de spider, die je kan combineren met een Rotor crank die geschikt is voor jouw frame. Daarbij hebben ze aluminium en carbon cranks, die geschikt zijn voor frames met een standaard kettinglijn, een boost kettinglijn en zelfs een superboost kettinglijn. En vooral die laatste is nog redelijk nieuw, en daar zijn nog maar weinig powermeters voor beschikbaar.

Als laatste moet je dan alleen nog een kettingblad hebben voor de aandrijving. De INspider heeft een steek van 100 BCD, en daar kan je ronde of ovalen kettingbladen op monteren. Als je een Rotor INspider bestelt, wordt deze geleverd met een kettingblad naar keuze. Daarbij heb je keuze uit een rond of ovalen kettingblad met een vertanding van 30, 32, 34 of 36.

Oplaadbaar, licht en nauwkeurig

Waar ik zelf erg blij van wordt is dat deze INspider powermeter een accu heeft. Geen gedoe met knoopcel batterijen, maar gewoon opladen via USB. Met een volle accu moet de INspider het zo’n 350 uur volhouden volgens Rotor. Toch knap hoe ze een accu met deze capaciteit in zo’n kleine spider die maar 10 mm breed is, weten te krijgen.

Ten opzichte van zijn voorganger hebben ze 32% aan gewicht weten te besparen en de INspider weegt 105 gram. De behuizing wordt gemaakt van 7075-T6 aluminium dat ook in de luchtvaart wordt gebruikt. De INspider is aan je fietscomputer te koppelen via ANT+ en Bluetooth smart en hij is ook uit te lezen met behulp van de Rotor Power app. Hij heeft een IP67-certificering en dat houdt in dat hij bestand is tegen stof, water en modder.

De INspider meet zoals gezegd de vermogens van de linker en rechterkant afzonderlijk. Daarnaast houdt hij ook je cadans bij en meet hij de krachtverdeling tijdens de omwentelingen. De INspider heeft een hoge nauwkeurigheid van +- 1,5%, daar waar dit bij veel van de concurrenten +- 2% is.

INspider met Kapic carbon of Kapic aluminium

De Rotor INspider is verkrijgbaar vanaf € 528,90 in combinatie met een rond kettingblad naar keuze. Voor een ovalen Q-Rings kettingblad betaal je € 10,- extra. Dit is enkel de INspider powermeter die je op je eigen Rotor crank bevestigd. Daarnaast biedt Rotor ook het complete pakket aan, in combinatie met de Carbon MTB Kapic crankset met de aluminium MTB Kapic crankset. Voor de aluminium uitvoering betaal je € 799,- en het totale pakket in combinatie met de carbon crankset kost € 999,-.

Alle details en specificaties kan je vinden op de website van Rotor.

De Rotor INspider in combinatie met een ovalen 36T Q-Rings tandwiel
De Rotor INspider op de aluminium Kapic crankset
De Rotor INspider op de carbon Kapic crankset