De nieuwe Scott Scale RC hardtail is lichter dan ooit

De Scott Scale is al jaren dé XC-hardtail in het assortiment van het merk en deze heeft Scott nu een flinke update gegeven. Het frame heeft een nieuwe geometrie die tot stand is gekomen in samenwerking met toppers als Kate Courtney en Nino Schurter. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook gekeken naar hun full suspension Scott Spark, die 1,5 jaar geleden een flinke metamorfose onderging.

Licht en nog lichter!

Er zijn drie verschillende frames waarbij het type carbon verschilt. Het topmodel van de nieuwe Scale weegt minder dan 9 kg. Bij het HMX-SL frame hebben ze 32 gram weten te besparen ten opzichte van de 2022 uitvoering. Het frame dat gebruikt is voor het topmodel weegt 847 gram. Het tweede frame is het HMX frame, en is 57 gram lichter ten opzichte van z’n voorganger en weegt 912 gram. Het derde frame is het HMF frame en weegt 1013 gram. Daarmee is deze zelfs 126 gram lichter vergeleken met het vorige model.

Deze besparingen zit hem in een nieuwe carbon layup, waarbij ze meer ultra high modulus en high modulus carbon vezels hebben gebruikt. Hierdoor kan je met minder materiaal toch een stijf frame maken. Ook hebben ze gewicht weten te besparen door geen metalen inserts meer te gebruiken bij bijvoorbeeld de bidon houders, kettinggeleider of interne kabelrouting. De laatste gewichtsbesparingen zijn behaald door een versimpelde post mount montage van de remklauw en een holle dropout, waarbij de steekas ‘in’ het frame valt. Stuk voor stuk kleine besparingen van slechts een paar gram, maar onder aan de streep maakt het zo wel het lichtste Scale frame ooit.

Strak weggewerkt, die steekas!

Vernieuwde en aanpasbare geometrie

Zoals al aangegeven hebben ze bij de ontwikkeling van de nieuwe Scale onder andere gekeken naar de Spark. Scott wil met deze geometrie de Scale voor een bredere doelgroep en meer parcoursen geschikt maken. De Scale is nog steeds een snelle XC bike voor de competitieve rijder. De hoek van de zitbuis is steiler met 75,4 graden en de hoek van het balhoofd is slacker geworden met 67,9 graden. De fiets gaat met deze hoeken mee in het progressieve plaatje van de jongste XC mountainbikes.

de kunststof nokjes voor de bidonhouder, om gewicht te besparen

Je kan de geometrie bij het balhoofd wijzigen met 0.6 graden. Dit heeft natuurlijk invloed op het stuurgedrag van de fiets, doordat je de hoek slacker of juist minder slack maakt. Hiervoor heeft Scott een slim systeem, waarbij alleen de cups van het balhoofd 180 graden gedraaid hoeven te worden. Je moet natuurlijk wel je stuur en je voorvork loshalen, maar je hoeft niets volledig te demonteren en dus ook geen kabels te vervangen of remmen opnieuw te bleeden. De kabel van de achterrem gaat onder het stuur, direct het balhoofd het in en dat zorgt voor een strakke en cleane look.

Een doorkijkje waar je de aanpasbare cups kan zien

Strakke bak!

Die cleane look geldt overigens voor het hele frame, want het is allemaal heel strak afgewerkt. Als je geen kettinggeleider gebruikt, wordt deze mooi weggewerkt met een kapje dat er precies invalt. Dat geldt ook voor de steekas, die mooi wegvalt in het frame. Dit noemde ik al in het kader van de gewichtsbesparing, maar oogt ook nog eens erg strak! Naast de cleane looks hebben ze bij Scott ook gedacht aan gebruiksgemak, met name voor de mecanicien en fietsenmaker. In de onderbuis zit een opening waardoor je er goed bij kan bij het trekken van nieuwe kabels tijdens een onderhoudsbeurt. Je hoeft nu niet meer je bracket eruit te halen om hier goed bij te kunnen. En, zoals je inmiddels wel verwacht, is dit ook erg netjes weggewerkt met een strak afdekkapje.

De opening en het afdekkapje dat onderhoud en vervangen van kabels een stuk eenvoudiger maakt

Scott Scale RC SL is het absolute topmodel

En dat zie je niet alleen terug in het meest lichte HMX-SL frame dat de basis is van deze fiets, maar ook in alle onderdelen. Zo is er gekozen voor de Syncros Silverton SL wielen, die uit één stuk zijn vervaardigd. Deze gave carbon wielset weegt 1280 gram, heeft een prijskaartje van € 4499,- en Tom Pidcock reed er mee naar Olympisch goud. De Scale RC SL heeft een Fox Factory Float 32SC vork met 100 mm travel en Kashima coating, een SRAM Eagle AXS XX1 groepset inclusief powermeter en Trickstuff Piccola carbon remmen. In deze setup weegt de fiets volgens Scott 8,9 kg. Alles bij elkaar kost dit € 13.999,- en dat is wel een stevig prijskaartje voor een hardtail.

In totaal zijn er vijf verschillende uitvoeringen van de Scott Scale en het begint bij de Scott Scale RC Team bike die € 3.599,- kost. Deze fiets is opgebouwd rondom het ‘zwaardere’ HMF frame. Dit is in combinatie met een RockShox Sid SL voorvork en Shimano XT groepset. Hieronder een overzicht van de verschillende modellen uit de serie.

Via Scott

Het topmodel: De Scott Schale RC SL met Syncros Silverton wielen en het HMX-SL frame
De Scott Scale RC World Cup Evo met het HMX frame en een prijskaartje van € 9.499,-
De Scott Scale World Cup is ook gebouwd rondom het HMX frame en kost € 7.599,-
De Scott Scale RC Team Issue is opgebouwd rondom het HMF frame en kost € 4.799,-
De Scott Scale RC Team met het HMF frame kost € 3.599,-