De nieuwe Pro Enduro en E-MTB zadels met vernieuwde benaming

Pro presenteert deze week twee nieuwe zadels voor de Enduro en E-MTB rijders. Maar daarnaast is dit de eerste stap van een geheel nieuwe weg die ze inslaan. Dat zie je terug in de looks, maar ook in de vernieuwde manier van naamgeving van de zadels waarmee je de verschillende zadels makkelijker uit elkaar kan houden. Dat geldt overigens niet alleen voor de mountainbike zadels van Pro, maar voor het complete assortiment.

Pro MSN 1.3 Enduro zadel

De nieuwe look valt meteen op bij het zien van het Enduro en E-MTB zadel. Het logo van Pro is meegenomen in het design van de bovenkant, en staat met grote letters op het zadel. Het Enduro zadel, de Pro MSN 1.3 hebben ze ontwikkeld in samenwerking met de profs. Het MTB specifieke zadel is kort en zorgt voor een neutrale houding op de fiets. Niet te rechtop, maar zeker ook niet te diep om op je Enduro of Trail bike comfortabel in het zadel te kunnen klimmen. Door de neutrale positie wordt de druk gelijkmatig verdeeld aldus Pro.

Het zadel heeft een schaal die is verstevigd met carbon en heeft rails van roestvrij staal. Het zadel is gemaakt met een PU padding en bovenkant, die dus comfortabel maar ook slijtvast is. Het zadel is anatomisch vormgegeven en dat zie je terug in de ruimte die in het midden is gelaten. Om te voorkomen dat opspattend water op je zadel komt is deze dicht gemaakt. Het zadel heeft wel een zogeheten drainage port, zodat bij regen het water er niet op blijft staan. Het zadel is verkrijgbaar in een 142 mm of 152 mm brede uitvoering en kost € 119,99.

Pro MSU 1.3 E-MTB zadel

De naam van dit E-MTB zadel lijkt veel op het hierboven beschreven Enduro zadel. Een logisch gevolg van de nieuwe manier van de naamgeving van de Pro zadels, waar ik hieronder op terugkom. Het E-MTB zadel heeft een zelfde PU padding en bovenkant, hetzelfde design en ook de stalen rails en carbon verstevigde schaal.

Het verschil zit ‘m in de houding, waarbij dit zadel geschikt is voor een fietshouding waarbij je meer rechtop zit. Dit omdat je met een E-MTB langer meer kracht moeten leveren vanuit een zittende positie, aldus Pro. Als je de foto’s van de zijkant bekijkt zie je ook dat hij aan de achterkant wat hoger oploopt. Dit Pro MSU 1.3 E-MTB zadel kent dezelfde 142 mm of 152 mm afmetingen als het Enduro zadel, en dat geldt ook voor de prijs van € 119,99.

De nieuwe naamgeving van Pro zadels

Voor de nieuwe zadels heeft Pro een nieuwe manier van naamgeving gekozen. Zoals gezegd geldt dat voor de hele range van Pro, dus ook racefiets, triathlon en gravel zadels. Daar komt ook de eerste letter vandaan, waarbij in dit geval de M voor Mountainbike staat. De twee daaropvolgende letters zeggen wat over de lengte en houding van het zadel. Met de cijfers geeft Pro weer met welke materialen het zadel is gemaakt, waarbij het eerste cijfer gaat over de basis van het zadel en het tweede cijfer over de rails en de padding. Met onderstaande video geeft Pro in nog geen 50 seconden heel duidelijk weer hoe het werkt en kan je zelf ook alvast bekijken wat jouw ideale zadel zou zijn. Zo zou ik zelf bijvoorbeeld gaan voor een MSF of MSA zadel voor m’n XC-mountainbike.

via Pro

PRO MSN 1.3 zadel
PRO MSU 1.3 zadel
PRO MSN 1.3 zadel
PRO MSU 1.3 zadel