De nieuwe Giant Trance X E+ E-MTB

Weer iets nieuws van Giant, de Trance X E+. Een E-MTB, en nog specifieker een aluminium Trailbike met ondersteuning van hun SyncDrive Pro motor.

De fiets, we beschrijven hier de Giant Trance X E+ 1, heeft een aluminium frame gemaakt 6011 aluminium. Giant geeft hier de naam Aluxx SL Aluminium aan. De motor is de samen met Yamaha ontwikkelde SyncDrive Pro motor die zo’n 2,7 kg weegt. Hij levert tot 85Nm aan koppel. De capaciteit van de accu is 750Wh. Met de controle-unit kan je kiezen uit 5 verschillende standen die je met de nieuwe Ridecontrol Ergo 3 vanaf je stuur kan bedienen. Er zit ook nog een bediening op de bovenbuis.

RideControl Ergo 3 stuurbediening

Maestro veersysteem met Flip Chip

Voor het veersysteem achter heeft Giant haar Maestro veersysteem. Dit systeem maakt gebruik van de Fox Float X Performance demper (185 x 52,5 mm). Deze zorgt voor een 140 mm veerweg. Het Maestro systeem heeft een Flip Chip. Hiermee kan je bij de achtervering een bevestigingspunt verstellen in een hoge of lage positie. Dit verandert de geometrie van de fiets wat het rijgedrag beïnvloed. In de hoge stand wordt de hoek van het balhoofd en zitbuis 0,7 graden steiler. Ook gaat het bottom bracket dan 10 mm omhoog. Dit allemaal ten opzichte van de lage stand.

In de hoge stand zal de fiets zich directer gedragen. Deze stand leent zich voor wanneer je veel aan het klimmen bent. In de lage stand wordt de fiets stabieler omdat je voorwiel, iets meer naar voren staat. Fijn dus bij afdalingen, ook omdat het zwaartepunt omlaag gaat door een 10 mm lager botom bracket. Dit even om het verschil van de standen aan te geven. De verschillen van de geometrie kan je helemaal onderaan in het schema terugvinden.

De voorvork is een Fox 36 Float Performance met 150mm veerweg. Verder is de fiets afgemonteerd met een Shimano Deore XT groepset. De remmen, ook XT, hebben 4 zuigers. Als je wel eens in het buitenland echte trails hebt gereden dan weet je dat stevig klimmen er ook vaak bij hoort. Dat maakt zo’n E-MTB wat makkelijker voor je, zodat je met meer energie boven komt en weer lekker die lange trails naar beneden kan rijden. Van het hogere gewicht dat vaak gepaard gaat met een E-MTB, merk je in de praktijk niet zoveel van tijdens lange trails. Tenzij je de accu leeg rijdt, terwijl nog aan het klimmen bent.

Drie verschillende uitvoeringen

Er zijn naast de bovengenoemde Trance X E+ 1 nog twee modellen, de 2 en de 3 die er net onder komen. Ze hebben hetzelfde frame en dezelfde motor. Alleen de accu heeft bij die twee modellen 625Wh aan capaciteit. Het verschil zit hem ook in dempers en afmontage en daardoor is de prijs ook lager. De vanafprijs is € 4.999,- voor de Trance X E+ 3 met Shimano Deore. Het topmodel zoals hierboven is beschreven kost € 6.299,-.

Meer info via Giant

Giant Trance X E+ 1 – Shimano XT – Fox 36 Float Performance – Fox Float X Performance – € 6.299,-
Giant Trance X E+ 2 – Shimano mix – Fox 36 Float Rhythm – Fox Float DPS Performance – € 5.499,-
Giant Trance X E+ 3 – Shimano Deore – RockShox 35 Gold RL – Rock Shox Deluxe R – € 4.999,-
Giant Trance X E+3 geometrie