De nieuwe Focus Jam Carbon enduro mountainbike

Doorontwikkeld, dat is wat ze met de vorige Jam van Focus hebben gedaan. Het resultaat, een nieuwe Focus Jam. Ze noemen het bij Focus een all-mountain trailfiets. Wij houden het ook bij een enduro fiets die aan de trail kant zit. Ze hebben bij Focus namelijk nog de Focus Sam, de enduro fiets die boven de Jam zit. De campagne van de fiets heeft als thema “the new toy on the shelf”. De fiets haalt het kind in je weer naar boven zodat je weer zorgeloos kan spelen.

onderdeel van de campgane, een speelgoed versie.

De nieuwe Jam is iets meer downhill gericht. De balhoofdhoek is kleiner nu met 65 of 65,5 graden, afhankelijk van de stand van de Flip Chip, waarover later meer. De vorksprong is 44 mm. De zitbuishoek is steiler gemaakt voor beter gedrag van de fiets bij het bergop rijden. Door deze aanpassingen hebben ze de reach moeten vergroten wat weer helpt om de fiets stabiel te houden wanneer je hard naar beneden suist.

150 mm veerweg voor en achter

De Jam heeft zowel voor als achter 150 mm veerweg. De voordriehoek is van carbon en de achterdriehoek is van aluminium. Het achterveersysteem bij Focus heet F.O.L.D. (Focus Optimized Linkage Design) en deze is iets aangepast. De demper is iets verplaatst waardoor je nu meer ruimte hebt voor een grote bidon. Ook is de kruishoogte (standover) lager zodat je wat vrijer bent op technische parcours. Ook is de achtervering progressiever voor een beter contact met de ondergrond. Hierdoor heb je ook minder snel een bottom-out van de vering.

Flip Chip

De fiets heeft ook de Flip Chip waarmee je de geometrie kan aanpassen. Je kan het rijgedrag hiermee nog iets agressiever maken. De balhoofdhoek wisselt dan tussen 65,5 en 65 graden. Hoe dit de rest van de geometrie verandert, kan je in de tabel hieronder zien.

In de onderbuis is een kleine opbergruimte, I.C.S. (Internal Compartment Solution) genaamd. Deze ruimte wordt afgesloten met een dekseltje. Het C.I.S. (Cockpit Integration Solution) laat de draden netjes bij de stuurpen het frame ingaan. Het oogt lekker clean. Er zijn twee uitvoeringen, namelijk de Jam 8.9 en de 8.8. Beide een 29 inch MTB met een 150 mm veerweg en 200 mm remschijven. Verschillen ziten hem in de afmontage.

Focus Jam 8.9

De duurdere Jam 8.9 heeft een Fox 36 Float Performance voorvork en de achterdemper is een Fox Float X Performance. Schakelen doe je met Shimano Deore XT (12-speed). De prijs voor de Focus Jam 8.9 is € 4.799,-

Focus Jam 8.9

Focus Jam 8.8

De Jam 8.8 heeft een prijs van € 3.799,-. Daarvoor krijg je de fiets afgemonteerd met een RockShox Revelation RC 29 boost voorvork en een RockShox Deluxe Select + achterdemper. Schakelen gebeurt met Sram SX en NX (12-speed).

Meer info via Focus

Focus jam 8.8