De Enigma Eolus is een gaaf titanium hardtail frame

De meest gebruikte materialen voor het maken van een mountainbike frame zijn carbon en aluminium. In mindere mate wordt ook titanium gebruikt en een van de merken die daar erg goed mee uit de voeten kan is Enigma. Daarbij hebben ze tot nu toe vooral furore gemaakt in het wereldje van de racefietsen, maar met de Eolus is er nu ook een titanium mountainbike van Enigma.

Titanium cross country racer

De nieuwe Eolus is er na vijf jaar van ontwikkeling. Het frame is ontwikkeld met het oog op de trails en single tracks rondom hun thuisbasis in Hailsham, ten zuiden van Londen. Het frame heeft een progressieve houding, zoals we de laatste tijd steeds meer zien. De hoek van de zitbuis is 76,3 graden en de balhoofdhoek is met 65 graden erg klein. Hiermee wil Enigma zorgen voor een frame dat veel controle biedt.

Achter het balhoofd gaan alle kabels het frame in en daarbij is er ook ruimte voor interne bekabeling voor de dropper post. De buizen ogen slank en de bovenbuis is laag op de zitbuis geplaatst. Vanaf de zijkant lijkt het zelfs of deze direct overgaat in de seatstays. Als je de foto’s vanuit een andere hoek bekijkt zie je dat dit niet dezelfde buis is, maar dat de lijn wel wordt doorgetrokken. Daarboven zit er dan een extra titanium buis die een driehoekje vormt. Het doet mij een beetje denken aan de frames van GT.

Voor de ontwikkeling van de fiets kunnen ze leunen op 16 jaar ervaring van het bouwen van titanium frames. Daarmee hebben ze de buizen optimaal kunnen vormgeven zodat het lichtgewicht is, zonder dat dit ten koste gaat van stijfheid. Enigma kent drie maten voor de Eolus die je als frameset kan kopen. De frameset is te koop in de maten Small, Medium en Large. Dat kost dan £2,299,- en dat is omgerekend zo’n € 2650,-. Daarvoor wordt het frame in geborsteld titanium geleverd. Hou nog wel rekening met de invoerkosten.

Enigma Custom

Het frame zoals je op de foto’s ziet heeft een custom paintjob. Dat is ook een volledig opgebouwde fiets, met een prijskaartje van bijna € 7900,-. Dat is een flink prijskaartje en dat is ook wel de reden waarom je titanium minder snel als frameset in het wild tegenkomt. Het wordt vaak gebruikt voor custom build projecten en dat is ook bij deze Eolus zeker een mogelijkheid. Alle frames die bij Enigma uit de werkplaats komen kan je naar eigen wens opbouwen, laten spuiten en zelfs op maat laten maken. Daarmee zijn de mogelijkheden eindeloos, voor zover je bankrekening dat toelaat.

via Enigma