Custom stalen Bellé Wldn29 MTB is echt mooi!

Ik geef toe, ik heb een zwak voor custom fietsen. Niet alleen de looks maar ook het ambacht van een handgemaakt frame vind ik mooi. Zeker met de juiste onderdelen worden dit vaak heel stijlvolle fietsen. Zo ook deze stalen Bellé Wldn29, die is gemaakt door Enrico Maria Bellé. Een Italiaanse framebouwer die met zijn werkplaats in het Spaanse Barcelona is gevestigd.

High-end Mountainbike met custom geometry

Custom kan je op meerdere manieren interpreteren. Dat kan zijn in het design van het spuitwerk, het opbouwen qua onderdelen of juist het maatwerk van een frame. En in dit geval geldt custom voor al deze dingen. Allereerst heeft de framebouwer samen met de rijder de juiste geometrie bepaald. Daarbij is de voorvork mede bepalend en dat is in dit geval de Fox Factory 34 Trail vork met Kashima coating en 120 mm travel. Het is uiteindelijk een geometrie geworden waarmee de eigenaar goed kan klimmen, maar ook zeker stabiel naar beneden kan. Dat is ook terug te zien in de keuze voor een 170 mm travel Fox dropperpost en 2.4 inch Maxxis banden.

Het design is eveneens custom, met lichtblauwe gespoten decals op een dark chrome frame. Als je snel kijkt lijkt het de natuurlijke kleur van onbewerkt staal, maar dat is het dus niet. En als je wat langer kijkt en naar de detailshots kijkt ziet dit er erg mooi uit. Het stalen frame heeft een UDH derailleurhanger en grotendeels lopen de kabels door het frame. Door de relatief dunnen stalen buizen is dit niet overal haalbaar, en zo zie je boven het bracket de kabel van de dropperpost van de schuine onderbuis naar de zitbuis lopen. Dit komt omdat er te weinig ruimte is rondom het bracket om daar een vloeiende kabelloop te creëren.

Coated aandrijflijn

Voor de overige onderdelen heeft de eigenaar kosten nog moeite gespaard, met lagers en wielen van Chris King. Mooi detail vind ik dat de naven van de wielen dezelfde kleur hebben als de lagers van het balhoofd en bracket. Dat zijn weer details die ik zo mooi vind in een custom fiets. De voorbouw is van het Amerikaanse Enve en de remmen zijn van Shimano XTR in combinatie met Galfer remschijven. De kers op de taart wat betreft details en custom onderdelen is de aandrijflijn. Een draadloze SRAM Eagle AXS XX1 aandrijving is al top, maar met de koperen coating is het wel echt heel uniek.

Hoe langer je naar deze Bellé Wldn29 kijkt des te meer details je gaat zien. Een ‘knap staaltje’ ambacht van de framebouwer, waarvan ik uit eigen ervaring week dat hij vakwerk levert. Het is dan wel geen mountainbike, maar twee jaar geleden maakte hij mijn custom Bellé Silkd racefiets.

Meer info via Bellé