Als je op zoek bent naar unieke mountainbikes, dan ben je bij het Franse Chiru aan het goede adres. Niet alleen omdat ze frames maken van titanium, maar ook de vorm van de frames en het gebruik van verschillende componenten zijn zeker niet standaard te noemen. Dat kan je ook zeker zeggen van The Nanulak. Deze fatbike is gemaakt voor extreme avonturen door besneeuwde of heel rotsachtige gebieden.

Ontworpen voor Alaska
De Nanulak is de uitkomst van een samenwerking van Willy Mulonia en Pierre-A Le Magnan. Mulonia is eigenaar van een adventure cycling bedrijf in Spanje, en Pierre-A Le Magnan is eigenaar van Chiru. Ze hebben deze fatbike ontwikkeld met de Iditarod Trail in het achterhoofd. Een extreme bikepackingtrip van zo’n 950 mijl dwars door Alaska waarbij de temperaturen kunnen dalen tot -40. De naam van de fiets komt van de Nanulakbeer, en dat is een kruising tussen een ijsbeer en een grizzlybeer. Daarmee willen ze de veelzijdigheid van deze fatbike benadrukken, dat hij in uiteenlopende extreme omstandigheden uit de voeten kan.

Qua geometrie is de Nanulak natuurlijk gemaakt voor lange dagen in het zadel, en dat zie je terug in een relaxte houding. Wat goed opvalt is de extreem lange achterbrug, waarbij er zelfs extra verstevigingen in het frame zijn gemaakt. Door deze lange achterbrug van minimaal 580 mm zal het frame enorm veel comfort en grip moeten bieden. De dropouts bij het achterwiel zijn 20 mm te verplaatsen, waarmee je de achterbrug tot 600 mm kan verlengen. Bij maat L is dit zelfs tot 610 mm, met een minimale lengte van 590 mm. Welke lengte je kiest is afhankelijk van de wielen en banden die je rijdt.

Breed of nog breder
De Nanulak is geschikt voor verschillende bandbreedtes en wieldiameters. Zo kan je kiezen voor 26 inch wielen met 5.0 inch banden of 29 inch wielen met 3.0 inch banden. De brede 5.0 banden op 26 inch wielen maakt hem volgens Chiru ideaal in de sneeuw. Een setje 29 inch wielen met 3.0 banden maakt hem wat sneller en wendbaarder voor rotsachtige ondergrond. Bij het bracket van het frame kan je met behulp van spacers de Q-factor aanpassen. Als je met 5.0 inch brede banden gaat rijden, zal je aandrijflijn ook verder naar buiten komen te staan. En dat vergt een aanpassing in de Q-factor en de crankset van je fiets.

Als je gaat bikepacken met deze Nanulak heb je veel mogelijkheden om bagage mee te nemen. Het heeft namelijk acht plekken op het frame om een bagagerek, spatbord, tas of bidonhouder te monteren. Ze bieden in samenwerking met Old Man Mountain ook de optie aan om het Divide Fatbike Cargo rack te monteren. Het titanium Nanulak-frame is verkrijgbaar vanaf € 2890,-. Via de website kan je optioneel onderdelen bijbestellen zoals een zadelpen, voorvork, stuurpen en stuur. Voor een groepset en wielset zal je dan zelf op pad moeten. Neemt niet weg, dat als je een extreem avontuur op de planning hebt staan deze Nanulak weleens je beste vriend op twee wielen kan worden.
via Chiru




