Cape Epic 2023 barst los – mountainbike op hoog niveau kijken – video

Mountainbike seizoen 2023 is in volle gang. Binnenkort zijn de eerste UCI wereldbekerwedstrijden, maar ook deze week is er mountainbike op hoog niveau. De eerste wedstrijd uit de Epic Series trapt traditiegetrouw af in Zuid-Afrika. Hier vind je een kickstart van de achtdaagse Cape Epic.

8 daagse route van 648 km en 15475 hoogtemeter

Verdeeld over acht etappes maken de deelnemers een monster tour door het zonnige Zuid-Afrika. De eerste dag startte op zondag met een proloog. In de tijdrit van 27 kilometer weet het winnende team bij de mannen rond het uur te blijven (M. Beers / C. Blevins). De meest opvallende man in op de startlijst is Nino Schurter die met zijn teamgenoot Andri Frischknecht tweede wordt in de proloog.

Komende dagen bedwingt het deelnemersveld de marathonetappes, met elke dag afstanden van zo’n honderd kilometer en hoogteprofielen tussen de 2000 en 2500 hoogtemeter per dag. De vierde etappe op donderdag is een overgangsetappe van 47 kilometer en 875 hoogtemeter en de laatste twee etappes zijn rond de 80 kilometer, maar met gigantische hoogteverschillen (2300 en 2400 hoogtemeter per dag). De profielen van alle etappes vind je onderaan deze pagina.

Veel Nederlanders in Cape Epic 2023

Nino Schurter is als tienvoudig wereldkampioen op de XCO discipline de meest opvallende naam in deze editie van de meerdaagse race. Andere opvallende namen zijn bijvoorbeeld Andreas Seewald die samen met Lukas Baum een team vormt en oud-wielrenprof Vincenzo Nibali die samen met Samuele Porro in het team ‘Italian Friends’ rijdt.

De meest opvallende Nederlandse naam komt ook van een afgezwaaide wielerprof. Nikki Terpstra vormt samen met Gosse van der Meer het team ‘Speed On Wheels’. Overigens kan het team zich nog niet helemaal meten met de top van de wedstrijd, want in de proloog noteren ze de 39e tijd. Beste Nederlander is (hoe kan het ook anders) Hans Becking die samen met José Dias het team ‘BUFF Megamo’ vormt. Hans doet al jaren mee in de top van de (meerdaagse) marathons.

De volgende Nederlanders vinden we op plek 30 na de proloog. Het KMC-team met Tim Smeenge en Teus Ruijter blijft hun teamgenoten (KMC 2) Ramses Bekkenk en Gerben Mos net voor. De laatste Nederlanders in de UCI wedstrijd tijdens Cape Epic zijn Lennart van Houwelingen en Wim de Bruin voor team DPX Power. In de dameswedstrijd zien we hele opvallende of Nederlandse namen dit jaar.

Cape Epic 2023 mooi in beeld gebracht

De organisatie van Cape Epic heeft kosten nog moeite bespaard om de wedstrijd in beeld te brengen voor de thuisblijvers. Elke dag kun je de wedstrijd live (en gratis) volgen via Youtube, maar ook maakt de organisatie een uitgebreid overzicht van de highlights. Natuurlijk had je liever zelf in Zuid-Afrika gezeten met je mountainbike, maar met deze beelden wordt de beleving wellicht nog second best.

Cape Epic 2023 is van zondag 19 tot zondag 26 maart en volg je o.a. hier via Youtube of de site van Epic Series.