Canyon Neuron 2023 is vernieuwd met progressieve geometrie en lichter frame

De regelrechte trail bike uit het assortiment van Canyon heeft een update gekregen! De scherp geprijsde fietsenfabrikant kiest voor een progressievere geometrie, betere afdichting van lagers en kabels en optimalisatie van het frame, met als uitkomst 200 gram minder gewicht.

Neuron klimt beter en meer controle op trails

De Canyon Neuron is een full suspension trail bike met 140 mm travel en 29 inch wielen. De update ten opzichte van het vorige model bestaat onder andere uit een 20 mm kortere zitbuis en een langere reach (vanaf maat M). De balhoofdhoek is met 66 graden ook slacker geworden. Daardoor zou je betere controle krijgen tijdens de afdalingen. Het frame is stabieler gemaakt met een steilere zitbuishoek van 76 graden wat moet zorgen voor een betere krachtoverbrenging. Verder heeft Canyon ook 200 gram gewicht weten te besparen, wat het carbon frame nu op een totaalgewicht van 2440 gram brengt.

De interne kabelgeleiding van het carbon frame is ook onder handen genomen. Zo belooft Canyon nu volledig afgedichte geleiding van de kabels door het frame. Ook de lagerafdichtingen noemt het merk nu robuust, wat veelbelovend klinkt met het oog op slijtage en onderhoud. Ook de bouten en scharnieren van de vering zijn voorzien van betere afdichting.

De nieuwe Neuron heeft ook andere framebescherming gekregen met een verstelbaar kettingscherm en een redelijk minimalistische kettinggeleider. De mooiste verbetering op dit vlak is een vervangbare onderbuisbescherming die door middel van schroeven vastzit.

Neuron in carbon en aluminium verkrijgbaar

Ook dit jaar is de Neuron weer beschikbaar in twee soorten frames. De carbon en aluminium Neuron hebben dezelfde geometrie, travel en Triple Phase Suspension rear triangle. Ook zijn ze beiden voorzien van de UDH derailleurhanger van SRAM. Alleen de carbon variant beschikt over volledig afgedichte kabelgeleiding en een rechte zitbuis. Ook de verwisselbare framebescherming is alleen beschikbaar op de Neuron CF. Met een gewicht van 3100 gram blijft het aluminium frame naar verhouding ook licht.

De Neuron CF 9 SL heeft een adviesprijs van € 4.999,- en is uitgerust met mooie componenten, zoals de Fox 34 Float Factory vork, draadloze SRAM GX AXS schakelgroep, krachtige SRAM Code RSC remmen en DT Swiss XMC 1501 carbon wielen. De Neuron 7 is verkrijgbaar als unisex model en in een dames-uitvoering. Voor € 2.699,- heeft de fiets een Shimano SLX 1×12 schakelgroep, een Fox 34 Float Performance vork, een DT Swiss XM 1700 aluminium wielset en eveneens een dropper post. Voor kinderen is Neuron Young Hero beschikbaar met 27.5 inch wielen en een prijs van € 1.599,-.

Meer info bij Canyon.