Cannondale Habit trailbike 2023 is vernieuwd

De Habit van fietsenmerk Cannondale is vernieuwd. Deze trailbike is er in twee uitvoeringen: de Habit en de Habit LT. Beide uitvoeringen zijn er in zowel carbon als aluminium, en in totaal is de fiets er in 6 verschillende configuraties. Cannondale omschrijft de Habit als een speelse trail-mountainbike, geschikt voor een breed publiek.

Volgens Scott Vogelmann, de Product Director bij Cannondale, is de fiets gemaakt om maximaal plezier te beleven op trails en op het eerste oog zou dat zeker moeten lukken. Waar de ‘standaard’ Habit een allround trialmountainbike is, zoeken de LT uitvoeringen de grenzen op. Met deze fietsen kun je ook de ruigste kanten van trailrijden opzoeken, aldus Cannondale. Het grootste verschil tussen de Habit en de Habit LT is de veerweg. Die is bij de LT uitvoering 150/140 mm en bij de standaard Habit 140/130 mm. Daarnaast wordt de LT geleverd met 2,5 inch banden en 200 mm remschijven. De Habit met 2,4 inch banden en 180 mm remschijven. Dat maakt de LT net even ruiger.

Daarnaast is het frame slacker geworden en heeft een balhoofdhoek van 65,5 graden. Tegelijkertijd is de hoek van de zadelbuis steiler geworden en is nu 77,5 graden. Doordat de LT versie een iets langere voorvork heeft is de balhofdhoek daar 64,7 graden en is de zadelbuishoek 77 graden.

Zes uitvoeringen

De Cannondale Habit Carbon 1, Carbon 2, de 3, de 4 en de Carbon LT 1 en de LT 2. Dat zijn de namen die Cannondale bedacht heeft voor de de zes uitvoeringen. En je raadt het al, de uitvoeringen waar carbon in de naam zit zijn gemaakt van… carbon. De andere drie uitvoeringen zijn dan weer van aluminium. Het gebruik van zowel carbon als aluminium zorgt er voor dat de zes mountainbikes in een behoorlijk brede prijsrange zitten, variërend van € 2.499,- tot € 5.999,-. We duiken in de verschillen.

Cannondale Habbit LT uitvoering

De Carbon LT 1 uitvoering is met € 5.999,- de duurste van het stel, en dat zie je ook terug in de specificaties. De fiets is afgemonteerd met Sram GX Eagle en heeft een RockShox Lyrik Select+ voorvork met een 150 mm veerweg. Achter heeft die fiets 140 mm veerweg. De kleur is Chalk, een soort krijtwitte kleur.

De verschillen met de LT 2 zijn behoorlijk, want deze fiets is weer van aluminium en heeft een soort fluor gele kleur. Deze uitvoering is in twee kleuren leverbaar, want je hebt ook de keuze uit Jet Black. Verder is de afmontage ook anders, want op deze uitvoering kiest Cannondale voor Shimano. De fiets is namelijk afgemonteerd met Shimano SLX. De voorvork is de RockShox Lyrik Select, ook weer met een 150 mm veerweg. Ook hier is de achterveerweg 140 mm. Deze fiets is met € 3.699 ook een stukje goedkoper dan zijn carbon naamgenoot.

Cannondale Habit Aluminium frame

Cannondale Habbit uitvoering

Bij de gewone Habbit uitvoering zijn de Carbon 1 en de Carbon 2 dan weer beide van carbon en kosten respectievelijk € 5.499,- en € 4.499,-. De Carbon 1 is uitgevoerd met Sram GX Eagle, en qua voorvork is er gekozen voor de Rockshox Pike Select+, met een veerweg van 140 mm. Hier heb je achter 130 mm veerweg en daarmee zie je het voornaamste verschil met de LT uitvoering die zwaarder geveerd is. Deze Carbon 1 komt in een blauw-groene kleur, die Cannondale Jade noemt. De Carbon 2 heeft een mix van Shimano Deore, SLX en XT en heeft een Rockshox Pike Select voorvork, met een veerweg van 140 mm en 130 mm achter.

Cannondale Habit Carbon frame

Als laatste zijn er dan nog de Habit 3 en de Habit 4, beide met een aluminium frame. Dit zijn de goedkoopste uitvoeringen van de Habit, maar nog steeds met keurige specs. De Habit 3 kost € 3.699,- en is afgemonteerd met Sram NX Eagle. Persoonlijk vind ik dat deze uitvoering de gaafste kleur heeft, Cannondale noemt het Purple Haze.

De Habit 4 is de laatste fiets die we bekijken, en met een prijs van € 2.499,- ook de goedkoopste. De uitvoering is afgemonteerd met Shimano Deore M6100 en qua kleur heb je de keuze uit rood en zwart. De voorvork is net zoals bij de andere uitvoeringen van RockShox, en wel de Recon RL met een 140 mm veerweg.

Cannondale heeft een gave lijn neergezet, en ik vind het leuk om te zien dat het model door het gebruik van aluminium ook betaalbaar is voor mountainbikers met een kleiner budget. Ook al heb je dan een aluminium mountainbike, je hebt nog steeds de geometrie van het topmodel. Mooi werk, en we gaan er zeker snel op rijden.

Meer info via Cannondale.

Cannondale Habit Carbon LT 1 – € 5.999,-
Cannondale Habit LT 2 – € 3.699,-
Cannondale Habit LT 2 – € 3.699,-
Cannondale Habit Carbon 1 – € 5.499,-
Cannondale Habit Carbon 2 – € 4.499,-
Cannondale Habit Carbon 2 – € 4.499,-
Cannondale Habit 3 – € 3.699,-
Cannondale Habit 3 – € 3.699,-
Cannondale Habit 4 – € 2.499,-
Cannondale Habit 4 – € 2.499,-