Binnen trainen op een mountainbike – wat heb je nodig?

Begrijp me niet verkeerd, want mountainbiken doe je het liefst in de natuur. Dat maakt onze sport nou juist zo mooi. Dat kan ook met slecht weer, maar dat mondt wel vaak uit op veel boenen en in de winter de kans dat je snel koud wordt. Om toch structureel aan je conditie te blijven werken kun je indoor trainen en dat kan ook op een mountainbike.

Benodigdheden

Mogelijk is indoor fietsen helemaal nieuw voor je en is het handig om te weten wat je nodig hebt om binnen te mountainbiken. Je kunt het zo gek maken als je wilt qua accessoires, maar deze dingen komen zeker goed van pas:

  • Mountainbike
  • Indoor trainer
  • Extra mountainbike cassette of band zonder profiel
  • Droge plek met ventilatie en voorzien van stroom als je een smart trainer gebruikt
  • Handdoek en veel drinken

Verder is het – afhankelijk van welke trainer of apps je gebruikt – handig om een stuurhouder voor je telefoon te gebruiken. Daarnaast is een iPad of laptop handig, met name tegen de verveling. Leuk is anders namelijk.

Opstelling binnen trainen

Mocht je nog geen indoor trainer hebben, dan raad ik je aan meteen in een smart trainer te investeren. Die kun je koppelen met software op telefoons of laptops, waardoor je veel meer mogelijkheden hebt. Een statische trainer moet je namelijk zelf afstellen terwijl tempo of weerstand snel achter elkaar afwisselen wel aan te raden is. Daarnaast kunnen smart trainers heel nauwkeurig een bepaalde weerstand aanpassen, zelfs automatisch tijdens het fietsen. Zoals je op de foto’s ziet, ben ik uitgekomen op een Wahoo Kickr. Die werken met zo’n beetje alle apps.

Bij smarttrainers heb je ook vaak de keuze tussen direct drive trainers of on wheel trainers. Direct drive trainers hebben een eigen cassette (niet altijd meegeleverd). Bij deze trainers haal je het achterwiel uit de mountainbike, die je door middel van de steekas op de trainer monteert. Let op dat de smart trainer dus wel bruikbaar is voor je MTB (in mijn geval een 148 mm (boost) steekas). Deze direct drive setup heeft de voorkeur, omdat het de meest directe en realistische simulatie van een echte rit naboots. Je kunt ook kiezen voor een setup waarbij je achterwiel wordt voorzien van een speciale en gladde indoor achterband, maar dat is minder praktisch en vaak minder realistisch tijdens bijvoorbeeld de grote weerstand van een sprint.

Het grootste verschil tussen indoor trainen op de mountainbike en racefiets is de cassette. Je hebt namelijk een cassette nodig die bij je groep past. Grote kans dat dit een 12 speed met SRAM XD of MicroSpline cassette is. In sommige gevallen kun je nog steeds de standaard meegeleverde HG body gebruiken, door een mountainbike cassette te kopen die op een standaard HG body past. Dat heb ik gedaan voor mijn eerste generatie SRAM AXS Eagle groep. Als de fabrikant geen HG body voor jou groep maakt (zoals bij de nieuwe T-Type groep van SRAM), zul je bij de trainer ook een extra of de juiste body moeten aanschaffen.

Software en training apps

De keuze aan software is gigantisch. Met de kanttekening dat er voor de mountainbike praktisch niks beschikbaar is. De bekendste indoor training app is Zwift, gemaakt voor wielrenners. Rond 2019 was er in die app een digitale MTB-trail aanwezig, maar die werkte best omslachtig en is nu helemaal verdwenen. Je kunt Zwift gebruiken voor je mountainbike trainingen, maar hou wel rekening met een hoog spelgehalte. Het is als het ware een racefiets game.

Zelf kies ik nu de trainingen vanuit de JOIN-app. Die app is niet alleen voor indoor trainingen, maar wel handig. Je kunt de smart trainer rechtstreeks aan je telefoon koppelen. Daarnaast heeft de app een ERG-modus, die automatisch zorgt dat je precies het juiste wattage uit de training trapt. De trainingsapp is niet speciaal gericht op mountainbikers, maar biedt wel heel veel soorten trainingen en je kunt mountainbiken als trainingsdoel selecteren. Je hebt wel een abonnement nodig van € 9,99 per maand.

Trainen maar!

Een kleine waarschuwing, want binnen trainen is geen pretje wat mij betreft. Toch wil ik actief blijven bij dagen aaneengesloten slecht weer. Al snel slaat de verveling toe, dus daarom kies ik meestal kortere maar intensievere trainingen. Daarnaast zorg ik voor afleiding. Aangezien mijn trainingsapp alleen maar de training voorschotelt, maak ik meestal een kijklijstje met toffe MTB video’s of zet ik een Netflix-docu aan.

Als je ook een racefiets hebt, zou je natuurlijk ook lekker die kunnen pakken voor indoor trainingen. Toch kies ik liever voor de mountainbike, want die is ook bij indoor trainingen veel comfortabeler. Omdat je de fiets niet naar links of recht kunt bewegen, is het fijn als het frame wat flex heeft. Een racefiets is doorgaans veel stijver. De demper doet praktisch niks tijdens het rijden, maar doordat de scharnieren wat kunnen bewegen geeft de fiets veel meer mee dan een racefiets.

Denk ook van te voren goed na over aanvoer en afvoer van vocht. Je gaat gigantisch zweten, ook als je qua temperatuur praktisch buiten gaat zitten. Het ontbreken van rijwind zorgt dat je echt goed moet drinken, met als vuistregel minimaal een halve liter per uur. Zorg ook dat het verdampte zweet goed weg kan door de ruimte te ventileren. Hang daarnaast een handdoek in de buurt en zorgt dat je de zweetdruppels goed van je mountainbike poetst. De metalen onderdelen gaan snel roesten in een combinatie van vocht en zout.

Zet ‘m op!