BH Bikes heeft met de Lynx SLS nu ook een full suspension race-monster

In het XC segment voor wedstrijdrijders lijkt de laatste jaren een nieuw segment te ontstaan. In navolging van o.a. de Trek Supercaliber en Specialized Epic World Cup, komt ook het Spaanse BH Bikes met een middenweg tussen de traditionele hardtail en de volledige full suspension modellen. Deze categorie wordt ook wel softtail genoemd.

Lichtgewicht, stijf en snel

Deze drie woorden staan in zo ongeveer alle persberichten van nieuwe mountainbikes, want ook trail bikes en zelfs enduro modellen zijn natuurlijk gebaat bij betere prestaties. In het geval van deze nieuwe BH Lynx SLS zijn de woorden ook wel echt van toepassing. Veel wedstrijdrijders zijn namelijk gebaat bij betere prestaties en leveren bijvoorbeeld graag in op comfort. Een laag gewicht breng je makkelijker op gang en stijfheid zorgt voor meer krachtoverbrenging op het achterwiel. Daarmee wordt de mountainbike sneller. De hardtail was daarvoor jarenlang een interessante keuze.

Toch is het in veel gevallen raadzaam om óók voor achtervering te kiezen. Daarmee vergroot je namelijk aanzienlijk de controle en het comfort waardoor je minder vermoeid raakt. Dat verbetert ook de prestaties, maar verhoogt het gewicht en vermindert de stijfheid. Daarom was het lange tijd moeilijk om een zogenoemde softtail mountainbike te ontwikkelen. Nu is het ook BH Bikes gelukt. Een frame weegt inclusief de hardware maar exclusief de demper 1520 gram. Daarnaast hebben ze de snelle en stijve geometrie min of meer overgenomen van hun eigen Ultimate hardtail. Perfect voor races dus.

In totaal heeft de Lynx SLS een veerweg van 110 mm voor en 80 mm achter. De zitbuishoek is 76 graden. De voorvork vind je in een hoek van 67 graden. De achtervering heeft maar een enkel scharnierpunt, namelijk op het de plek waar de achtervork samenkomt en de derailleur wordt geplaatst. Verder biedt het frame ruimte voor 31,6 mm zadelpennen en 2,4 inch brede banden. De remmen achter zijn direct mount en de SRAM UDH bevestiging is inclusief.

De goedkoopste BH Lynx SLS 8.0 is verkrijgbaar voor € 6.299,90. Dat is met aluminium wielen, Shimano XT en een FOX 34SC Factory vork en achterdemper met lockout. Het topmodel kost € 9.999,90 en is voorzien van carbon SL velgen, SRAM XX SL groep en Fox 34SC Factory vork en Fox SL Factory achterdemper. Ook kun je nog kiezen voor een model met SRAM Flight Attendant van RockShox. Die kost inclusief powermeter € 11.999,90.

Meer bij BH Bikes.