Bezoek aan Rose Biketown Bocholt – uitstapje voor mountainbike liefhebber

Vlak over de grens in de Achterhoek bevindt zich één van de winkels van Rose. Het Duitse merk dat in de beginjaren van online (fiets-)verkoop alles onder de naam Rose Versand en Red Bull verzond vanuit Bocholt, heeft inmiddels meerdere showrooms en kantoren in Duitsland. Toch kan het bedrijf al jaren rekenen op een vaste schare bezoekers uit Nederland, die met name de Biketown in Bocholt bezoeken. Ik bezocht de winkel deze zomer weer eens en dit is mijn indruk.

Dikke catalogus met eigen merk

Omdat ik zo rond 2000 ook één van die vaste bezoekers was, vind ik het leuk je nog even mee terug te nemen in de tijd. Toen Rose alleen nog in Bocholt zat hadden ze – in mijn herinnering – een bijna monumentaal pand aan de rand van het centrum met meerdere verdiepingen bovenop elkaar. De winkel was niet groot, maar met name de dikke catalogus van Rose Versand werd een fietsbijbel voor mij als jonge fietser. Het boekwerk van honderden pagina’s stond vol met plaatjes van alle artikelen. De laatste bladzijdes waren bestelformulieren die je per post kon indienen. Voor het slapen gaan nog even bladeren in de catalogus en zo af en toe met dit boek in de hand en een omgekeerde spaarpot naar de showroom in Bocholt.

Eén keer per jaar deed Rose Versand de deuren open voor de jaarlijkse ausverkauf. De toch al scherp geprijsde eigen merk producten, lagen dan in het magazijn op het industrieterrein voor het grijpen met zeker de eerste dagen van de uitverkoop lange kassarijen tot gevolg. De eigen merk fietsen verkocht Rose destijds onder de naam Red Bull, wat tegenwoordig natuurlijk ondenkbaar is gezien de naam van het energiedrankje. Toen internetverkopen in opmars kwam, bleef de dikke catalogus nog even, maar heeft Rose ook slim ingespeeld op de trend met een uitgebreide webshop. Daardoor bevinden ze zich nu op een spannende scheidslijn tussen zowel een winkel als een webshop met een kwalitatief eigen merk.

Biketown Bocholt anno 2024

Biketown Bocholt is inmiddels te vinden in een modern pand net buiten de stad. Het heeft nog steeds meerdere verdiepen en een ruim opgezette showroom. Bij binnenkomst wordt je meteen verwelkomd door de geur van verse koffie, die je verleidt om de trap naar de eerste etage te nemen. Naast het ruim opgezette koffiehoek vind je daar ook de toegang naar de showroom voor fietsen. Die vloer heeft veel ruimte, waardoor je goed om de fietsen heen kunt kijken en ze daadwerkelijk op een mooi voetstuk ziet staan. Het assortiment van Rose is op het gebied van mountainbikes niet heel uitgebreid, maar voor de meeste disciplines hebben ze een model van hun eigen merk.

Beneden de accessoires, op de eerste vloer de kleding en bovenin de mountainbikes

Een halve vloer hoger, krijg je de gelegenheid om onder begeleiding van een medewerker de mountainbike ook echt te testen. Die mag je zelfs mee naar buiten nemen voor een proefritje. Rose verkoopt alleen eigen merk fietsen en die mogen er wezen. Waar Red Bull in de beginjaren echt een prijsvechter was, is het merk nu een stuk hoogwaardiger. Je ziet het oog voor detail en simplisme, met een Duitse inslag die ook wel doet denken aan bijvoorbeeld een Duits merk als Canyon.

Rose Downhill hoekje

Kortom, de showroom in Bocholt mag er wezen. Je kunt er rustig een paar uur durend uitstapje van maken. Naast fietsen vind je er ook een uitgebreid assortiment van accessoires van eveneens andere bekende merken. Vanaf Utrecht is Biketown Bocholt zo’n 1,5 uur rijden. Als je overweegt een Rose mountainbike aan te schaffen, dan is een bezoek aan de Biketown je beste keus. Anders is de winkel niet zo noemenswaardig dat je er speciaal een reis voor moet plannen, maar mocht je eens in de buurt zijn dan is een bezoek voor de mountainbikeliefhebber zeker een aanrader.

Meer over Rose.

De winkel is niet te missen vanaf de grote weg
Rose’ rockgarden
Ook veel spulletjes voor de extreme mountainbiker in de showroom
Toffe helm van O’Neal in een kindermaat
Naast eigen merk ook veel accessoires van A-merken als Ortlieb