Atherton Downhill A.200.1 – mountainbike met 3D-geprinte titanium verbindingstukken

In de downhill mountainbike-sport zijn ze al tientallen jaren bekende namen. De broers en zus Dan, Gee and Rachel Atherton presteren niet alleen als rijders op het hoogste niveau, maar zijn bijvoorbeeld ook al tien jaar verantwoordelijk voor het parcours van Red Bull Hardline in Wales. En daarnaast hebben ze óók nog een eigen mountainbikemerk, waarin ze het net even anders aanpakken dan de meeste fabrikanten.

Opvallende verschijning

De mountainbikes van Atherton komen regelrecht uit de kleine fabriek in Dyfi Bike Park in Wales. Ze vallen meteen op, omdat je de verbindingsstukken van het frame nog zichtbaar zijn aan de buitenkant. Voor de meeste modellen gebruiken ze een combinatie van carbon buizen, die met 3D-geprintte koppelstukken van titanium aan elkaar worden gelijmd. Onder andere daardoor kunnen ze veel meer verschillende maten aanbieden dan de meeste andere fabrikanten. Zo is deze Downhill A.200.1 verkrijgbaar in maar liefst 12 maten.

Vanwege de kleinschaligheid van het bedrijf, kunnen zo ook custom frames aanbieden. Als je bijvoorbeeld jouw maten doorgeeft selecteert het systeem 1 van de 12 standaardmaten, maar kun je ook nog kiezen voor een tot op de millimeter nauwkeurig gemaakt frame. In mijn geval zou dat bijvoorbeeld neerkomen op niet een reach van 450 of 460 mm standaard, maar 456 mm op helemaal op maat.

Dit topmodel van deze downhill mountainbike is enkel mogelijk in een mullet setup, met 27,5 inch achterwiel. Dit model heeft een Fox DHX2 Trunnion achterdemper en een Fox 40 Factory van 200 mm. De aandrijving is een volledige SRAM X01 Downhill groep. De wielen zijn Stans Flow EX3. Je betaald voor dit model € 8.330 exclusief BTW en invoerrechten. Voor een custom frame betaal je zo’n 650 Engelse pond extra. Onderstaande video geeft een mooie inkijk van het maakproces.

Meer bij Atherton.